4 tips voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon

4 tips voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon

7 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Gezond eten betekent helemaal niet dat je nooit meer iets lekkers mag of dat je jezelf een heleboel moet verbieden. Daarnaast hoef je zeker geen hongergevoel te ervaren als je gezonder eet. Toch zijn veel mannen wel in de veronderstelling dat gezond eten met een ongelukkig gevoel gepaard gaat. Dit is echter helemaal niet de realiteit. Integendeel zelfs!

Gezond eten heeft op de lange termijn een groot effect op de gezondheid, weerstand en het stabiliseren van je stemming. Door de juiste voedingsstoffen te nemen, geef jij jouw lichaam een geweldige boost. Toch kan het wel lastig zijn om het juiste voedingsschema te ontwikkelen. Je voelt je wellicht overweldigd door de tegenstrijdige adviezen in tijdschriften en blogartikelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan ben je zeker niet alleen! In dit artikel vertellen we aan de hand van 4 slimme tips zeer beknopt hoe jij een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunt aanhouden.

1.    Maak het jezelf gemakkelijk

Gezond eten is voor mij geen doen hoor. Ik heb het veel te druk en kan niet uren in de keuken staan. Dat is een veelgehoord argument als mensen spreken over diëten of het waarborgen van een gezond voedingspatroon. Wie dit denkt, heeft het echter goed mis. Er zijn genoeg manieren om gezonder te eten. Dit kost echt niet extreem veel extra tijd. Maak het jezelf daarom zo gemakkelijk mogelijk. Bestel bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een mathijs maaltijdbox, zodat je altijd voor de juiste ingrediënten beschikt of kook voortaan vooruit. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd in de vriezer liggen, zodat je minder snel naar slechtere alternatieven grijpt.

2.    Richt je minder op ‘verboden producten’

Wanneer je wat gewicht kwijt wilt raken of gezonder wilt leven, zal je al direct stuiten op een aantal voedingsproducten die je beter links kunt laten liggen. Een lekkere reep chocolade, een ijsje met slagroom of een zak chips zijn voortaan uit den boze. Wanneer je jezelf echter heel lang bepaalde producten verbiedt, is de kans groot dat je uiteindelijk zal terugvallen of gaat bingen. Het is veel beter om zo gezond mogelijk te leven en jezelf af en toe wat lekkers te gunnen. Daar kom je geen kilo’s van aan en zo houd je een gezond voedingspatroon veel beter vol.

3.    Blijf etiketten lezen

Focus je niet alleen op de naam van een product, maar lees zorgvuldig de etiketten. Vaak zien we zogenaamde ‘lightproducten’ die enorme resultaten beloven en, als je verder gaat kijken, eigenlijk nog een hele lading vet en suikers bevatten. Krijg daarom inzicht in verborgen suikers en vetten, zodat je minder gezonde voedingsproducten makkelijker kunt laten staan.

4.    Verklein je porties

De sleutel tot een gezond voedingspatroon is het verkleinen van je dagelijkse inname. Dit betekent zeker niet dat je honger moet krijgen, maar wel dat je je porties wat nader onder de loep neemt. Veel mensen eten ongemerkt te veel. Hierdoor raken ze overtollige kilo’s slechter kwijt en zal je lichaam ook nog eens minder goed functioneren. Ook het opbouwen van spiermassa is zo niet mogelijk, omdat deze verstopt zitten onder een dikke laag vet. Snelle oplossingen zoals anabolen kopen zijn tegelijkertijd uit den boze. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen. Na een maaltijd moet je een tevreden gevoel hebben, niet het idee dat je binnenkort uit elkaar ploft. Onderzoek daarom goed je gevoel na een maaltijd. Kleinere porties geven je een tevreden gevoel, zonder dat je hierdoor lichamelijke ongemakken zal ervaren. Bovendien is het ook nog eens goed om je calorie-inname te beperken.