5 tips om je zolder optimaal te benutten

5 tips om je zolder optimaal te benutten

28 september 2020 Uit Door Quinten Reuten

5 tips om je zolder optimaal te benutten

Veel woningen beschikken over een zolderruimte, sommige worden al benuttigd andere liggen stof te vergaren. Heb jij jouw zolderruimte nog niet omgetoverd tot en bruikbare ruimte, dan kan je dit met de volgende tips doen. Je kan je zolderruimte in oneindig veel mogelijkheden omtoveren, zo kan je er een opbergruimte, speelruimte, wasruimte, mancave of je kan er een extra kamer van maken. Maar hoe benut je deze ruimte nu optimaal? We geven je een aantal praktische tips.

1. De trap

Om te beginnen heb je een zoldertrap nodig om je ruimte toegankelijk te maken. De trap die ook wel vlizotrap genoemd wordt, kan hèt verschil maken tussen een gebruikte ruimte en een ruimte die snel vergeten wordt. Je kan alle kanten opgaan bij het kiezen van zoldertrappen; zo kan je een speciale inklapbare zoldertrap nemen die weinig ruimte in beslag neemt, of een superlichte schaartrap die makkelijk te bedienen is, of juist een mooie houten vouwtrap waarmee je een leuke sfeer creëert. Voor de liefhebbers zijn er ook zoldertrappen die energiezuinig zijn. Welke zoldertrap je ook kiest, het is de eerste stap richting een bruikbare zolder!

2. Ramen installeren

Heeft je zolder een potentie, maar is er niet voldoende daglicht? Dan kan je met behulp van een aantal dakramen je zolder tot leven brengen. Als je meer ruimte wilt creëren kan je een dakkapel laten installeren, zodat je niet enkel licht hebt maar ook nog meer bewegingsruimte. Hoe meer daglicht er is op je zolder, hoe meer functies de zolder uiteindelijk kan hebben.

Je wilt van je zolder een kamer maken, maar met al die dakramen komt er te veel licht binnen. Je kan dan gebruik maken van een verduisterend rolgordijn, er zijn rolgordijnen voor binnen en buiten. En voor insecten buiten te houden heb je speciale insectenhorren instaleren.

3. Isolatie

Wanneer het wat kouder is in Nederland kan vooral de zolder erg fris of zelfs koud aanvoelen.  De zolder licht nu eenmaal aan de bovenkant van het huis. Je kan je huis goed verwarmen maar desondanks de warmte naar boven stijgt blijft deze niet altijd hangen, waardoor de zolder niet verwarmd kan worden.

Uit onderzoek bleek dat er een klein percentage warmte verloren gaat door je zolder. Het is dus belangrijk dat deze goed geisoleerd wordt. Zodat de ruimte een aangename temperatuur krijgt. Tegenwoordig zijn de meeste zoldertrappen voorzien van een isolerend luik dat de warmte binnenhoudt. Ook dakramen zijn tegenwoordig goed isolerend. Bekijk zeker altijd de U-waarden van het product.

4. Verlichting

Nu dat zowel de temperatuur als de hoeveelheid natuurlijk licht geregeld zijn, is het tijd om de kunstmatige verlichting toe te voegen. Het is belangrijk dat je gaat kijken naar de functie van de ruimte vooraleer je het licht gaat instaleren. Wil je het bijvoorbeeld gaan gebruiken als werkruimte dan is functionele taakverlichting zeer belangrijk. Wil je het gebruiken als extra kamer of speelruimte dan kan je best gebruik maken van zowel functionele als sfeerverlichting.

5. Meubelstukken inbouwen

Veel zolderruimtes hebben een schuin aflopend dak, hierdoor gaat er veel ruimte verloren. Je kunt deze ruimte bijvoorbeeld benutten door een inbouwkast te plaatsen of een chillruimte maken met kussen. Probeer je zolder zo optimaal mogelijk te gebruiken.