6 gezondheidstips voor mannen

6 gezondheidstips voor mannen

22 september 2020 Uit Door Quinten Reuten

We weten allemaal dat het normaal is voor mannen om de dokter over te slaan totdat we ziek worden, verwonden of geconfronteerd worden met een ernstig gezondheidsprobleem. Een meerderheid van de mannen zal het opzoeken van zorg een paar dagen uitstellen om te zien of ze zich beter voelen. Het is de mindset “als het niet kapot is, repareer het niet”.

Maar er zijn stappen die je vandaag kunt nemen om jouw vitaliteit te verbeteren en gezondheidsproblemen onderweg te helpen voorkomen. Natuurlijk zijn er enkele dingen die niet kunnen worden veranderd, zoals familiegeschiedenis en leeftijd, maar dagelijkse keuzes kunnen een grote impact hebben op jouw huidige en toekomstige gezondheid.
Gezondheid voorop
Maak afspraken voor routine gezondheidscontroles, screenings en (vergeet niet) tandheelkundige onderzoeken. Alleen omdat je gezond bent, wil nog niet zeggen dat je van de niet op je gezondheid moet letten. Regelmatig naar je huisarts gaan kan je leven redden. Het geeft je ook de kans om te praten over gezondheidsproblemen of veranderingen die je hebt opgemerkt. Zorg ervoor dat je met je huisarts praat over de medische geschiedenis van je familie en vraag welke screeningen je mogelijk nodig heeft.

1. Eet een gezond, gebalanceerd dieet

Probeer dit in je dieet mee te nemen: Eet weinig vet (minder dan 7 procent van de calorieën moet afkomstig zijn van verzadigde vetten). Eet weinig cholesterol en zout. En probeer dagelijks vers fruit en groenten te eten. Ook kunnen volle granen en vezels helpen je gezondheid te verbeteren en hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

2. Wees actief en sport

Probeer op de meeste dagen van de week 30 minuten matige lichamelijke activiteit te krijgen. Wandelen, joggen, zwemmen en het gras maaien tellen allemaal. Maar wees geen weekend-sport strijder. Begin langzaam als je normaal gesproken niet actief bent en bouw het geleidelijk op. Geen tijd? Onderzoek toont aan dat zelfs korte uitbarstingen van fysieke activiteit – slechts 10 minuten intensieve activiteit meerdere keren per dag – mannen kunnen helpen hun gezondheid te verbeteren. Praat met uw arts over het juiste trainingsprogramma voor u.

3. Verlies overtollig vet voorgoed

Het is belangrijk om een ​​gezond gewicht te behouden. Overgewicht, vooral rond de taille, kan zwaar zijn voor je lichaam. Het dragen van te veel lichaamsvet dwingt je hart om harder te werken en vergroot de kans op hartaandoeningen en beroertes, zelfs als u geen andere risicofactoren heeft! Dus probeer de gewichtstoename te beteugelen naarmate u ouder wordt.

4. Drink minder alcohol

Als je alcohol drinkt, beperk je consumptie dan tot niet meer dan twee glazen per dag. We willen allemaal de voordelen van minder drinken: gewichtsverlies, meer energie en minder kans om iets geks te doen. Maar stoppen kan soms lastig lijken. Of u nu op pad drinkt of thuis drinkt, er zijn veel dingen die je kunt doen. Als het echter uit de hand begint te lopen overweeg dan een opname in een afkickkliniek.

Connection SGGZ specialiseert zich in het behandelen van verslavingen en onderliggende problematiek.

5. Gebruik geen tabak

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemicaliën en is een bekende oorzaak van kanker. Roken verhoogt ook de kans op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, longproblemen en andere gezondheidsproblemen. Als je rookt of kauwt, overleg dan met je arts over manieren om te stoppen.

6. Denk aan veiligheid bij alles wat je doet

Of het nu gaat om klussen in huis, een fietstocht maken of grillen met de buren, veiligheid staat voorop. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van zware voorwerpen. Het is gemakkelijk om jezelf te belasten bij het tillen van dozen, meubels en andere zware voorwerpen. Gebruik je knieën en benen en niet je rug als hefboom. En vraag om hulp als je die nodig hebt.

Draag geschikte beschermende kleding voor uw ogen en oren wanneer je bladblazers, grasmaaiers en andere machines thuis of op het werk gebruikt. Overmatige blootstelling aan lawaai is de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies.

Om je huid te beschermen, moet je langdurige blootstelling aan de zon vermijden en zonnebrandcrème aanbrengen (en opnieuw aanbrengen) met een SPF van 15 of hoger die bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen.

Leer omgaan met stress. Veel mannen definiëren zichzelf door hun carrière, wat het stressniveau kan verhogen. Na verloop van tijd kan stress een negatieve invloed hebben op emotionele en fysieke gezondheid. Let op vroege waarschuwingssignalen van stress, zoals prikkelbaarheid, spanning in je schouders en nek, tandenknarsen of je handen tot vuisten ballen, en vind gezonde manieren om te ontstressen (bijvoorbeeld door te sporten, meditatie, massage).

Praat met familie en vrienden over hoe zij je kunnen helpen deze tips in je dagelijks leven te integreren en je eraan te houden.