Aan de slag als ZZP’er in de sportbranche

Aan de slag als ZZP’er in de sportbranche

8 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Het werken als zelfstandige zonder personeel is tegenwoordig erg populair. Niet voor niets zijn er in Nederland 2 miljoen geregistreerde ondernemingen waarvan er 1.327 miljoen zelfstandige zonder personeel zijn. Een ZZP’er of zelfstandige zonder personeel is een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Bijna in elke branche zijn wel ZZP’ers werkzaam. Maar een branche die misschien wel de meeste ZZP’ers telt is de sportbranche. En dat is niet zonder redenen!

Overweeg je om wat voor jezelf te beginnen in de sportbranche, bijvoorbeeld als personal trainer of fitness instructeur? Lees dan snel verder om te ontdekken wat de voordelen zijn.

Binnen de sportbranche veel mogelijkheden

 

Indien je aan de slag wilt gaan als zzp’er is het handig om eens te kijken naar de mogelijkheden binnen de sportbranche. Naar de sportschool gaan is tegenwoordig een echte trend. Er liggen dan ook veel mogelijkheden voor jou als zelfstandig ondernemer. Denk bijvoorbeeld eens aan personal training of yoga instructeur. Nu snappen wij dat de branche nog vrij nieuw is en veel ondernemers daarom misschien niet voldoende kennis hebben hoe ze moeten starten als zzp’er.

Daarom gaan wij in dit artikel in op de beste personal trainer opleidingen en cursussen om te starten als ZZP’er in de sport, hedendaagse trends op het gebied van fitness en tips voor jou om te starten als zzp’er in de sport.

 

Algemene informatie over de sportbranche

 

Binnen Nederland sport ongeveer 61 procent van de bevolking minimaal één keer per week, wat neerkomt op ongeveer 9,5 miljoen mensen. Fitness is binnen Nederland de populairste sportactiviteit. De sportbranche is aan te merken als de grootste branche van alle branches omdat er veel mensen op verschillende manieren een sport beoefenen. Sport is een algemene benaming voor fysieke krachtmeting, wat niet alleen betrekking heeft op fysieke sporten zoals voetbal, tennis of hardlopen. Sport heeft ook betrekking op andere vormen van sport zoals denksporten. Denksporten zijn schaken, kaarten en bijvoorbeeld puzzelen. Sport is in het kort het beste te omschrijven als allerlei lichamelijke oefeningen, geestelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist wordt, die per sport kan verschillen.

 

Opleidingen als zelfstandige zonder personeel in de sportbranche

 

Binnen de sportbranche worden uiteenlopende soorten opleidingen en cursussen aangeboden die sporters verder kunnen helpen. Over het algemeen betreft dit speciale opleidingen die gericht zijn op sportbegeleiding, afhankelijk van de sporter en de sport. Omdat veel jonge sporters hun sport moeten combineren met hun studie is de sportbranche aan te merken als een bijzondere branche, omdat het voor sporters ook belangrijk is dat ze beschikking over een studie die ze na hun sportcarrière verder kan helpen. Omdat sporters in de meeste gevallen veel moeten trainen, oefenen en wedstrijden moeten spelen is dit in de meeste gevallen maatwerk.

 

De opleiding Fitness Trainer A is een uitstekende basisopleiding waarmee je na afronding een breed scala aan vaardigheden beheerst en met een erkend diploma direct aan de slag kunt in de fitnessbranche. De opleiding bestaat bij de meeste aanbieders voor de helft uit theorie en voor de helft uit praktijklessen. Vervolgens kan je verschillende aanvullende cursussen en opleidingen, alsmede vervolgopleidingen zoals fitness b of EREPS 5 kiezen. Dit is afhankelijk van de verschillende aanbieders. Een opleiding waarin ook jouw ‘’zakelijke kwaliteiten’’ worden verbeterd is zeker aan te raden als je aan de slag gaat als zelfstandige.

 

Een handig overzicht van verschillende populaire personal trainer opleidingen en cursussen vind je bijvoorbeeld hier.

 

De beste fitness trends voor 2020

 

Onderstaand een overzicht van de fitness trends voor 2020. Wees slim en verwerk deze soorten trainingen zeker in de workouts die jij je klanten aanbiedt!

 

Yoga

Yoga heeft in het verleden verschillende vormen aangenomen (waaronder Power Yoga, Yogilates, yoga in warme omgevingen en vele anderen). On-demand video’s en boeken zijn er in overvloed, net als certificeringen in de vele yogavormen.

 

Gezondheid/welness coaching

Dit is een groeiende trend om gedragswetenschappen te integreren in programma’s voor gezondheidsbevordering en levensstijlgeneeskunde. Gezondheids- en welzijnscoaching maakt gebruik van een één-op-één (en soms kleine groep) benadering waarbij de coach ondersteuning, doelen stellen, begeleiding en aanmoediging biedt. De gezondheids- en wellnesscoach richt zich op de waarden, behoeften, visie en korte- en lange termijn doelen van de cliënt met behulp van interventiestrategieën voor gedragsverandering.

 

Trainen met je eigen lichaamsgewicht

Met behulp van een combinatie van lichaamsgewichttraining met variabele weerstand en neuro motorische bewegingen met meerdere bewegingsvlakken, gaat dit programma helemaal over het gebruik van lichaamsgewicht als trainingsmodaliteit. Lichaamsgewichttraining maakt gebruik van minimale apparatuur, waardoor het een goedkope manier is om effectief te trainen.

 

Trainen met losse gewichten

Eerdere onderzoeken omvatten een categorie die wordt beschreven als ‘krachttraining’. Vastgesteld werd dat het een te brede categorie was, werd krachttraining geschrapt ten gunste van de meer specifieke vrije gewichtstraining. Vrije gewichten, halters, kettlebells, halters en medicin ball klassen omvatten niet alleen halters in een andere functionele klasse of activiteit. Instructeurs beginnen met het geven van de juiste vorm voor elke oefening en verhogen vervolgens geleidelijk de weerstand zodra de juiste vorm is bereikt. Nieuwe oefeningen worden periodiek toegevoegd, en die beginnen op het vorm- of bewegingsniveau.

 

Groepstrainingen

Gedefinieerd als meer dan vijf deelnemers, geven instructeurs van groepsoefeningen les, leiden en motiveren ze individuen via opzettelijk ontworpen grotere individuele groepsbewegingslessen. Groepslessen zijn ontworpen om effectieve, motiverende sessies voor verschillende fitnessniveaus te zijn, waarbij instructeurs vele soorten klassen en apparatuur onderwijzen, van cardio-gebaseerde lessen en indoor cycling tot dans-gebaseerde lessen tot steplessen. Groepstrainingstrainingen bestaan ​​al lang en zijn sinds de oprichting van dit onderzoek een potentiële wereldwijde trend gebleken.

 

Tips voor het starten als zelfstandige zonder personeel

 

Voordat je kunt starten als zelfstandige zonder personeel moet je eerst een aantal belangrijke zaken regelen. Allereerst moet er goed nagedacht worden wat het nou precies is wat je wilt gaan doen.

Wil jij bijvoorbeeld in de bouw aan de slag of juist in de horeca? Zorg dat je voor jezelf goed uitgedacht hebt welke activiteiten je wilt gaan ontplooien. Denk vervolgens na over het uurloon wat jij in rekening wilt brengen voor jouw werkzaamheden. Denk hierbij goed na over zaken zoals gemiddeldes in de branche en concurrentie. Indien jij over deze twee zaken een beslissing hebt genomen is het handig om een ondernemingsvorm te kiezen, dit doe je bij de Kamer van Koophandel. Aangezien je als zelfstandige zonder personeel geen personeel in dienst hebt is er enkel de keus voor een eventuele eenmanszaak naast de titel zzp. Kiest hier niet voor dan kunt u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ben u klaar om aan de slag te gaan als zzp’er.