
Alles wat je moet weten over BHV
29 november 2021Het gebeurt niet vaak, maar stel er gebeurt wat bij jou op werk dan wil je wel graag handelen, want als er een brand uitbreekt dan wil je wel als bedrijf zijnde zo snel mogelijk al jouw medewerkers buiten willen staan en dat gaat niet zonder BHV’ers. Gelukkig is de kans wel klein, maar toch komt het dagelijks voor in Nederland. Want als zeker elke seconde telt, wil je wel vertrouwen op de bedrijfshulpverleners die je hebt. Bedrijfshulpverleners of ook wel BHV’ers zijn werknemers die opgeleid zijn om bij gevaarlijke situaties eerste hulp te verlenen.
De taken van een BHV’er
De werkgever is verplicht volgens de Arbowet door één of meerdere werknemers aan te wijzen die de taken op zich nemen als bedrijfshulpverlener, maar wat zijn nou eigenlijk de taken als BHV’er zijnde. De taken van de bedrijfshulpverlener zijn:
- het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
- het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
- het in noodsituatie alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf
Een bedrijfshulpverlener is opgeleid om in geval van nood medewerkers en bezoekers die op dat moment in het pand aanwezig zijn, in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er bijvoorbeeld hoe je mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe je bij een ongeval eerste hulp moet verlenen totdat de ambulance of brandweer er is. En als het allemaal niet zo heftig is, kan een BHV’er ook mensen reanimeren en verbanden aanleggen.
Materiaal
Naast het feit dat je weet moet handelen heb je ook BHV materiaal nodig om ook daadwerkelijk de functie uit te voeren. BHV materiaal, zoals BHV hesjes, BHV kasten, zaklampen, evacuatiemiddelen en andere trainingsmateriaal zijn onderdeel van de uitrusting die bedrijfshulpverleners gebruiken om hun taken bij een calamiteit goed uit te kunnen voeren. Door het aanschaffen van de juiste producten kan je sneller reageren tijdens noodsituaties.