Alles wat je wilt weten over het maken van een veilig kampvuur

Alles wat je wilt weten over het maken van een veilig kampvuur

14 februari 2022 Uit Door Quinten Reuten

Iedereen weet hoe leuk een kampvuur is, het zorgt voor een bepaald saamhorigheidsgevoel. Gezellig met elkaar marshmallows roosteren of liedjes zingen, onder het genot van een warme gloed. Maar hoe bouw je nou goed en veilig kampvuur? Met onderstaande tips kan het niet mis gaan.

Materialen

De eerste stap bestaat natuurlijk uit het verzamelen van veel en droog hout. Dit kan je kopen maar ook sprokkelen in het bos, als het hout maar droog is. Vervolgens is het belangrijk dat het hout gesorteerd wordt op drie stapels van dun naar dik. Gebruik voor een kampvuur geen chemische materialen. 

Goede plek

Vervolgens moet er een goede plek worden gevonden, waarbij de ondergrond niet kan branden. Zand of een speciale kampvuurplaats is hierbij ideaal. De plaats moet ook groot genoeg zijn voor het brandende vuur. Houd rekening met de wind, het vuur moet niet over kunnen waaien en ongewenst brand veroorzaken. Ook moet er voldoende afstand kunnen worden gehouden van het kampvuur. 

Opbouwen

Nu is het tijd om te gaan opbouwen, belangrijk is dat eerst de dikke takken op de ondergrond worden neergelegd. Deze takken worden een goede bodem en zullen na een tijdje voor extra brandkracht zorgen. Bouw vervolgens een piramide van midden en dunne takjes, belangrijk is dat er nog voldoende lucht tussen kan komen. 

Aansteken 

Het is nu tijd om het kampvuur echt aan te steken. Gebruik hierbij zo lang mogelijke lucifers en probeer de dunne houtjes als eerst te laten branden. Ga zo zitten dat er zo min mogelijk wind bij het kampvuur komt. Blijf het vuur in de gaten houden, het kan zijn dat het bijna dooft of dat het iets te hard gaat. Houd altijd materialen bij de hand om te blussen, zoals water en zand. 

Kampvuur op evenementen

Ook op evenementen en festivals zorgen kampvuren voor een goede sfeer. Het stoken van een open vuur brengt risico’s met zich mee en daarom is brandpreventie hierbij noodzakelijk. Om de veiligheid te waarborgen is het verplicht om een brandwacht in te zetten. De brandwacht loopt tijdens het evenement continu rond om het vuur waar te nemen en op strategische plaatsen toezicht te houden. Zo kan het publiek zonder zorgen en geheel veilig genieten van het kampvuur en het evenement.