Auto velgen kopen is een flinke uitdaging

Auto velgen kopen is een flinke uitdaging

11 mei 2022 Uit Door Quinten Reuten

Auto velgen kopen lijkt een klusje van niets maar schijn bedriegt in dit geval. Het kopen zelf is natuurlijk geen hogere wiskunde maar het maken van keuzes voorafgaan aan de koop is een lastigere opgave. Zo zul je een keuze moeten maken tussen stalen velgen en lichtmetalen velgen. Met andere woorden ga je voor de looks of ga je voor degelijk. Beide keuzes zijn goed te onderbouwen wat auto velgen kopen een flinke uitdaging maakt. 

Op de meeste auto’s zitten standaard stalen velgen 

De meeste auto’s zijn standaard voorzien van stalen velgen. Deze keuze is goed te onderbouwen. Allereerst zijn stalen velgen relatief goedkoop, zeker als je deze vergelijkt met lichtmetalen velgen. Daarnaast kunnen dit soort velgen veel beter tegen een stootje. Dat houdt in dat ze beter bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden zoals je misschien op de wintersport tegenkomt en daarnaast kunnen ze het meepakken van een stoepje beter handelen. Kort samengevat, ga jij ieder jaar met de auto op wintersport en pak je zo nu en dan wel eens een stoepje mee? Dan kun je het beste de standaard stalen velgen op je auto laten zitten. 

Waarom dan toch voor lichtmetalen velgen kiezen?

Lichtmetalen velgen worden ook wel aluminium velgen genoemd. Een van de belangrijkste eigenschappen van aluminium is dat het licht in gewicht is. Dat geldt ook voor lichtmetalen velgen. Daarnaast hebben aluminium velgen een hele mooie uitstraling. Auto velgen kopen doe je meestal om je auto wat te pimpen en daar dragen deze velgen zeker aan bij. Een ander voordeel van aluminium velgen ten opzichte van stalen velgen, is dat de lichtmetalen opties zorgen voor minder onbalans in de auto. Lichtmetalen velgen zijn stijver dan stalen velgen om de eenvoudige reden dat aluminium zeer vormvast is en minder elastische eigenschappen heeft dan staal. 

Je keuze van de prijs af laten hangen

Veel mensen laten hun keuze voor velgen afhangen van de prijs. Logisch, want als je kijkt naar het verschil in prijs tussen stalen velgen en aluminium velgen is dit aanzienlijk. Wees je er echter van bewust dat het prijskaartje voor een deel een vertekend beeld oplevert. We zullen ook uitleggen waarom. Het klopt dat aluminium velgen wat duurder zijn in aanschaf maar het grote voordeel van deze velgen is dat ze zorgen voor een uitstekend warmtetransport. Hierdoor werken je banden, het remsysteem en de wiellagers op een lagere bedrijfstemperatuur waardoor je langer van deze onderdelen gebruik kunt maken. Daarnaast is een aluminium velg veel minder gevoelig voor corrosie mits de velg regelmatig onderhouden wordt. Je maakt dus zeker een indirecte kostenbesparing door te kiezen voor aluminium velgen.