Beginnen met beleggen – wat moet je weten?

Beginnen met beleggen – wat moet je weten?

5 september 2019 0 Door Quinten Reuten

Beleggen. Om een bepaalde reden heb je het nooit geprobeerd maar je ben er wel nieuwsgierig naar. De rente op je spaarrekening is zo laag dat het bijna niet de moeite is en dan is beleggen helemaal geen gek idee. Maar voordat je wilt beginnen zijn er een aantal dingen doe je moet weten en die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Beleg met geld dat je kan missen

Sommige aandelen lijken voorlopig alleen maar te gaan stijgen. Ook al denkt bijna iedereen het, er kan zomaar iets gebeuren waardoor de beursnotering inzakt en je met lege handen staat. Beleg daarom alleen maar met geld dat je kan missen. Je gaat beleggen om iets leuks er bij te verzinnen, maar het is niet de bedoeling dat je straks niks meer over hebt.

Spreid je kansen

Het is net al gezegd, maar er kunnen veel onverwachte dingen gebeuren waardoor een aandeel niets meer waard is, denk aan dieselgate bij Volkswagen. Het is dan ook verstandig om je kansen en daarmee de risico’s te spreiden. Als je een goudmijntje in handen hebt die het heel erg goed dit is het misschien leuk om al je geld er op te zetten, maar het is bijna nooit het risico waard.

Beleg in wat je begrijpt

Het handigste is om te beleggen in iets wat je begrijpt. Ben je op de hoogte van de laatste Tech ontwikkelingen? Dan weet jij beter in welke techbedrijven je moet investeren en zo werkt het bij andere sectoren ook. Als je belegd in iets wat je niet begrijpt zal je sneller voor een aandeel kiezen dat uiteindelijk veel minder waard blijkt te zijn.

Beleg elke maand iets

Het is altijd lastig in te schatten wanneer de beste tijd is om in te stappen. Maar je moet toch een keer beginnen en als je elke maand iets belegd in een beleggingsfonds kan het niet heel fout gaan. Je loopt het risico dat er een keer een correctie is en je geld verliest, maar op lange termijn verdien je waarschijnlijk een leuk centje extra.