Beste mannen, wat moet je doen als je gehoorproblemen hebt?

Beste mannen, wat moet je doen als je gehoorproblemen hebt?

28 januari 2022 Uit Door Quinten Reuten

Een nieuw lied, een seminar of een leuk gesprek met de buurman. We horen het graag allemaal. Maar wat als over de tijd u steeds vaker om een herhaling vraagt of dat u merkt dat de muziek of televisie altijd een beetje te zacht staat? U zal dan wellicht gehoor problemen ervaren. Mocht dit het geval zijn, dan is het tijd om een audicien in de buurt op te zoeken. U zal namelijk graag uw liedjes, seminars of gesprekken graag nog willen horen in de jaren die komen zullen. Op tijd aan de bel trekken zal u hier dan bij helpen om een gepaste oplossing te vinden voor uw oren.

 

Het beroep van de audicien

Om een beter beeld te krijgen over wat een audicien voor u kan betekenen, is het een goed idee om te begrijpen wat een audicien doet. De naam van het beroep is leidend. De audicien is een specialist op het gebied van audiologisch apparatuur. Dit betekent grofweg dat een audicien kan onderzoeken of iemand een gehoorapparaat nodig heeft en welk model passend is voor de cliënt. De audiciens hebben hiervoor een opleiding gevolgd bij instituten die door de overheid zijn erkend. Naast de instituten is er ook een keurmerk wat een audicien kan halen, zoals het StAr keurmerk.

 

Van Boxtel audiciens en het StAr keurmerk

Stichting Audicienregister is het nationale keurmerk voor alle hoorzorg. Dit orgaan geeft dan ook alleen haar StAr keurmerk aan gehoorspecialisten die aan bepaalde eisen voldoen. Zo is een van de eisen dat een audicien een vakdiploma heeft en daarbij komend ook na- en bijscholing volgt. Alle Van Boxtel hoorspecialisten hebben dit keurmerk, hiermee kunnen zij u de hulp bieden die u verdient. In de tussentijd kan u ook het een en ander doen om de problemen die u ervaart, te verzachten. Zo kunt u bijvoorbeeld bij uzelf nagaan waarom u gehoorproblemen zou kunnen hebben. Verschillende problemen hebben immers verschillende oplossingen.

 

Wat u kunt doen tegen gehoorproblemen

Bent u naar een concert geweest of een ander dergelijk gelegenheid waar harde muziek de omgeving vulde? Dan kan u een ‘stiltemoment’ inlassen. Hierbij zorgt u ervoor om zo stil mogelijk te zijn voor de volgende 24 uur. Hierbij komt dan ook het advies om geen muziek te luisteren met behulp van oortjes of headsets. En als we het hebben over oortjes en headsets kan het volgende advies ook geen kwaad. Oortjes plaatst men in het oor, hierdoor ontstaat er meer druk op de trilharen. Dit zorgt op zijn beurt voor een acceleratie in de gehoorproblemen. Als u uw gehoorproblemen wilt tackelen is het overstappen naar een koptelefoon geen slecht idee.

 

De zoektocht naar passende hoorzorg

In uw eigen omgeving kunt u dus een aantal dingen doen om uw gehoorproblemen te verzachten. Dit is echter niet het enige wat u kunt doen. Het allerbeste voor uw oren is dan ook om een audicien te bezoeken. Deze specialisten kunnen u dan adviseren en verder helpen in de zoektocht naar de meest passende hoorzorg voor u.