Broodje kroket: trends

Broodje kroket: trends

30 mei 2022 Uit Door Quinten Reuten

Kroketten bestaan naar alle waarschijnlijkheid al meer dan driehonderd jaar, zelfs al heeft de kroket niet al die jaren hetzelfde imago gehad. Zo werd de kroket in eerste instantie beschouwd als luxe etenswaar die bijna alleen voor de rijkste mensen was weggelegd. In latere tijden, vooral in perioden van economische malaise, werden kroketten juist gezien als ideaal en goedkoop gerecht om zelf thuis klaar te maken. De vulling bestond dan uit restanten die toevallig nog in huis waren. 

 

Na de jaren 40 zijn kroketten evenwel zeer geliefd geworden als snack of tussendoortje, en dat onder alle lagen van de bevolking in met name Nederland en België. Meestal wordt een kroket in een zacht, wit broodje geserveerd. Als saus wordt er vaak gekozen voor mosterd, al gaan kroketten volgens velen ook goed samen met mayonaise.

 

Bij veel mensen mogen kroketten dan wel als ideale snack bekendstaan; dat houdt nog niet in dat ook in de huidige tijd het imago van de kroket ietwat aan het veranderen is. Of met andere woorden: het populaire broodje kroket is aan trends onderhevig, nog steeds. Hieronder worden de twee belangrijkste en meest zichtbare trends beschreven.

 

Meer diversiteit en inclusiviteit

Van oudsher bestaat de vulling van een doorsnee kroket in principe uit rundvleesragout. Als daar al eens van werd afgeweken door bijvoorbeeld cafés of snackbars, dan kon je normaliter rekenen op kalfsvleesragout of kippenvlees ragout als vulling. Kortom: de kroket was een ronduit vlezige snack.

 

Dat laatste is nu niet lang niet meer zo vanzelfsprekend. Langzaam maar zeker zijn er namelijk steeds meer mensen die hun vleesconsumptie willen verlagen, of zelfs helemaal achterwege willen houden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de talrijke nadelen die de vleesindustrie met zich meebrengt. Ook de eigen gezondheid kan er baat bij hebben door minder vlees te eten. 

 

Door de hierboven beschreven tendens zijn er de laatste jaren verschillende nieuwe soorten kroketten op de markt gekomen. Een goed voorbeeld van een populaire moderne kroket is de kaaskroket. Door de betere producenten wordt hiervoor natuurlijk kaas van hoogwaardige kwaliteit gebruikt, zoals Old Amsterdam kaas in de Old Amsterdam kroket. Door deze toevoeging hebben ook vegetariërs de kans om van heerlijke kroketten te genieten.

 

Minder ongezond imago

Zoals gezegd is het broodje kroket in de tweede helft van de vorige eeuw ongekend populair geworden als snack. En zoals we allemaal weten: over het algemeen zijn snacks niet al te gezond. Toch lijkt het imago van de kroket de laatste jaren iets te veranderen. Dit heeft alles te maken met de groeiende wens bij veel mensen om gezonder te eten, maar toch af en toe te willen ‘zondigen’ via een lekkere snack als de kroket.

 

Talrijke cafés en restaurants spelen daar handig op in. Zij bieden namelijk weliswaar kroketten aan op het menu, maar laten deze samengaan met bijvoorbeeld bruin (volkoren)brood en wat groenten. Bovendien wordt er steeds vaker gekozen voor kroketten met magere runderfilet als vulling, of zelfs voor vegetarische kroketten. Daarnaast worden kroketten tegenwoordig meestal in de oven of in de airfryer verhit, en dus niet meer in de friteuse. Die verschuiving kan ook een positieve uitwerking hebben op de gezondheid.