Creatief spelen voor kinderen

Creatief spelen voor kinderen

6 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Iedereen heeft een verschillende kijk op de wereld. Kinderen hebben (vooral op jonge leeftijd) al helemaal een vaak leuke kijk op de wereld. Je kent het wel, het spelen met stokken of het gooien van stenen was vroeger al genoeg om je de hele middag te vermaken. Kinderen zien de wereld dan ook vaak door een roze bril. Ze zien alleen de leuke dingen, en dat is natuurlijk ook goed! Voor veel mensen is de jeugd vaak ook een van de leukste periodes. Tegenwoordig pak je geen tak meer op om met je vrienden riddertje te spelen. Die creativiteit en interesses zijn allang overgevloeid in andere dingen.

Maar creativiteit bij kinderen is wel heel belangrijk! Het creatief denk vermogen kan op een latere leeftijd heel handig zijn! De keuze in speelgoed is dan ook heel belangrijk voor een kind. Al het speelgoed is natuurlijk op zijn eigen manier voordelig en leuk. Maar het kan geen kwaad om speelgoed te kiezen waarmee er zelf creatief na moet worden gedacht om het leuk te hebben.

Daag kinderen uit met speelgoed

Speelgoed heeft ontzettend veel (onbewuste) voordelen voor een kind. Verschillende soorten speelgoed kunnen er voor zorgen dat een kind ook verschillende soorten dingen leert. Zoals het leren delen van speelgoed omdat het twee spelers nodig heeft, of het ruilen van Pokémon kaarten omdat je toch liever een Pikachu hebt dan een Charizard. Elk soort speelgoed brengt een andere les met zich mee.

Speelgoed heeft dan ook geen gebruiksaanwijzing nodig. Kinderen vullen zelf wel in hoe zij plezier kunnen beleven aan iets. Speelgoed fabrikanten spelen hier dan ook slim op in door speelgoed te maken waarbij de kinderen zelf moeten beslissen hoe ze hier plezier aan kunnen beleven. Vaak is het speelgoed waar ontzettend veel mogelijk in is. Maar vaak is het ook speelgoed dat volwassenen leuk vinden. Omdat ze, net als de kinderen, zelf kunnen beslissen hoe ze er hun plezier uit halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fidget spinner of wave boards. Dat vindt iedereen toch fantastisch!?

De wobbel

Een goed voorbeeld van een stuk speelgoed waarbij kinderen én volwassenen zelf invulling aan kunnen geven, is de wobbel. De wobbel is als het ware een half ronde plank waar mensen op kunnen gaan staan of zitten om vervolgens te gaan wiebelen. Er is natuurlijk veel meer mogelijk maar dat ligt aan je eigen creativiteit! Een wobbel kopen kan dan ook leuk zijn voor de kinderen maar bijvoorbeeld ook op kantoor!