De beste cyberbeveiligingsapps voor jouw telefoon

De beste cyberbeveiligingsapps voor jouw telefoon

4 maart 2021 Uit Door Quinten Reuten

Bij cyberbeveiliging denk je misschien eerder aan je laptop of PC. Het is bijna standaard dat je daar virussoftware of andere bescherming bij koopt. Maar ook je mobiel kan wel wat extra beveiliging gebruiken. Android én Apple smartphones krijgen ook te maken met malware: kwaadaardige apps die je bankgegevens willen bemachtigen of je automatisch abonneren op betaalde sms’jes. Gelukkig zijn er ook goede apps die je hier juist tegen beschermen, probeer VPN bijvoorbeeld, of antivirussoftware speciaal voor je mobiel. Er is een groot aanbod in dit soort apps maar je moet wel weten waar je op moet letten om de juiste te kiezen.

VPN

Een VPN is een ‘virtual private network’. Door werkelijk al je internetverkeer goed te versleutelen, gaan al je activiteiten door een beveiligde tunnel die jouw gegevens beschermt. Hackers en eigenlijk ieder ander die jouw internetactiviteiten zou kunnen inzien zoals je provider, bedrijven en mogelijk overheden kunnen je activiteiten hierdoor niet inzien. Een VPN ken je misschien al voor je PC of laptop maar kan ook je mobiel beschermen tegen hackers of ransomware. Grote kans dat jij jouw mobiel dagelijks gebruikt en hier van alles mee opzoekt, op verschillende accounts inlogt en misschien zelfs bankzaken op doet. Dit is allemaal privacygevoelige informatie die je wil beschermen. Een VPN beschermt je ook op openbare netwerken, die je met je mobiel snel tegen kan komen. Openbare netwerken zoals de gratis wifi in je favoriete koffietentje, kunnen erg gevaarlijk zijn. Iedereen kan erop waardoor iemand met verkeerde intenties hier makkelijk misbruik van kan maken en via het openbare netwerk aan jouw kostbare informatie kan komen. Met een VPN op je mobiel ben je anoniem online en word alles wat je doet beveiligd tegen ongenode gasten. Naast beveiliging biedt een VPN ook nog wat leuke bijkomstigheden. Je kunt via een VPN namelijk doen alsof je waar dan ook ter wereld bent en zo kun je via de Amerikaanse versie van Netflix weer van hele andere films en series genieten dan via de Nederlandse.

Antivirussoftware

De ingebouwde beveiliging van de meeste smartphones is onvoldoende om je mobiel écht goed te beschermen. Een gratis app kan al een goede toevoeging zijn. Gratis versies van antivirus apps zijn vaak redelijk goed in het beveiligen tegen kwaadaardige apps en phishing berichten. De betaalde versies kunnen dit ook goed maar gaan nog een stapje verder in de beveiliging en beschermen ook goed bij diefstal of verlies. Bij het kiezen van een goede antivirus app voor je mobiel is het aan te raden om bij de grote bekende namen te blijven. Uit tests blijken deze toch vaak het best te werken. Daarnaast blijkt het grootste deel van onbekende antivirus apps in de Playstore niet te werken of maar een klein deel van alle (mogelijk) schadelijke bestanden op te sporen. De features waar je naar wil zoeken op je mobiele antivirus app zijn: opsporing en verwijdering van malware, bescherming tegen spyware en eventuele andere privacy tools naar eigen inzicht. Niet elke app biedt bijvoorbeeld antidiefstalfuncties, maar niet iedereen zal deze nodig vinden.