De boot zomerklaar maken

De boot zomerklaar maken

11 mei 2020 0 Door Quinten Reuten

De zomer begint er weer aan te komen en alle boten komen weer uit de opslag en worden zomerklaar gemaakt. Goed onderhoud is belangrijk als de boot heel de winter in een schuur heeft gelegen. Met deze tips heb jij de boot snel en makkelijk zomerklaar gemaakt en kan je gaan varen.

Motor  

Het belangrijkste onderdeel van de boot is misschien wel de motor. Zonder motor wordt het lastig varen en daarom moet je zeker weten dat alles nog goed is. Vooral als de boot een tijdje stil heeft gelegen is het verstandig om de motor na te kijken. Als je voor de winter als een grote check hebt gedaan is een kleine check voor de zomer voldoende. Je kan de filters vervangen en olie verversen. Daarna nog even checken of er niks vervangen hoeft te worden en je bent klaar. 

Als je geen check in het najaar hebt gedaan is het handig om alles goed na te gaan. Controleer of de brandstofpomp van de buitenboormotor het nog doet en controleer de startmotor. Deze twee onderdelen zijn belangrijk en indien een van deze twee het niet meer doet moet je ze vervangen. Verder controleer je nog even de koelvloeistof, het oliepijl en de accu. 

Aangroei

Tijdens het varen gaan algen, mossels en schelpen zich hechten aan de boot. Hierdoor is het onderwaterschip niet glad meer en zal de snelheid van de boot afnemen. Daarnaast verbruik je ook meer brandstof. Er zijn verschillende producten die je kan smeren op de boot zodat er niks meer aan kan groeien. Het is verstandig om de boot in te smeren met deze producten voordat hij het water in gaat. 

Ook op de schroefas kan er aangroei ontstaan. Het kan nodig zijn om de as te laten schuren en verven. Controleer daarnaast ook of er niet te veel speling op de as zit. 

Gas en elektriciteit

Schade aan de gasslangen of aan de elektriciteitskabels kan levensgevaarlijk zijn. Besteed dus aandacht aan het controleren van het gas en de elektriciteit. Een gasslang mag niet ouder zijn dan twee jaar, dus ook al heeft hij geen schade moet je hem toch vervangen. Als er roestige stekkers aanwezig zijn op de boot moet je deze gelijk vervangen, want deze kunnen voor brandgevaar zorgen.