De eerste keer naar de sportschool: 3 tips voor beginners!

De eerste keer naar de sportschool: 3 tips voor beginners!

13 mei 2022 Uit Door Quinten Reuten

Heel veel mensen hebben het plan om de komende weken weer naar de sportschool te gaan. Waarschijnlijk na lange tijd. Mede door de QR-codes konden veel mensen niet of vrij weinig trainen. Nu de meeste coronamaatregelen wegvallen, zien we ook dat het aantal lidmaatschappen toeneemt. Mensen willen weer massaal sporten. Zeker omdat we tijdens de crisis veel te weinig hebben bewogen en veel te veel zijn aangekomen. Een sportschool in Zwolle lijkt dan ook dé oplossing om weer lekker in ons vel te gaan zitten. Maar wat als je al jaren geen voet meer in een sportschool hebt gezet? 

De eerste keer naar de sportschool kan best spannend zijn. Je voelt je als een vis op het droge. Iedereen daar lijkt te weten wat ze doen. Ze zijn allemaal heel geconcentreerd bezig, veel hebben een lichaam waar jij enkel van kunt dromen en jij staat erbij en je kijkt er naar. Heel ongemakkelijk. Wees je er echter van bewust dat iedereen ooit is begonnen waar jij nu staat. Laat de moed dus zeker die eerste keer niet hangen. Met de volgende 3 tips voor beginners sta jij binnen mum van tijd zonder problemen mee te trainen om jouw doelen te behalen. 

1.Vergelijk jezelf niet met anderen 

 

Het is heel verleidelijk om jezelf met anderen te vergelijken. Doe dit echter niet. Je kunt jezelf niet vergelijken met iemand die al jaren dag in, dag uit aan het trainen is. Het kost echt tijd voordat je resultaat gaat zien. Bovendien zijn de meeste mensen in de sportschool enkel met zichzelf en hun doelen bezig. Er is niemand die op jou let. Voel je daarom zeker niet bezwaard om als beginner de sportschool binnen te stappen. Wees juist trots op de stap die je neemt en stop met vergelijken. Niemand is in één dag fit geworden. Ook zij, waar jij nu zo tegenop kijkt, zijn begonnen waar jij nu staat. 

2.Zorg voor de juiste begeleiding 

 

Bij de meeste sportscholen is het mogelijk om een trainingsplan op te stellen met een deskundige. Grijp deze mogelijkheid ook zeker aan. Sporten zonder de juiste begeleiding is meestal een verkeerde keuze. Wanneer je gaat sporten zonder echt te weten wat je doet, dan zal dit meestal alleen maar averechts werken. Misschien voer je oefeningen niet op de juiste manier uit of heb je onrealistische doelen gesteld. Dit alles kan er toe leiden dat je juist nog verder van je doelen verwijderd raakt of de motivatie niet meer kunt opbrengen om te gaan. De juiste begeleiding is zeker in die eerste maanden dan ook goud waard. 

3.Perfectioneer oefeningen 


De grootste fout die je kunt maken is geen hulp vragen en daardoor oefeningen op verkeerde wijze uitvoeren. Laat je daarom informeren door een deskundige of mensen die daar al tijden lopen. Juist door te vragen en het perfectioneren van de oefeningen, weet je zeker dat jij straks ook een pro wordt op de sportschool en geheel zelfstandig aan je doelen kunt werken. Die eerste weken gebruik je om te oefenen, daarna kun je het perfectioneren. Je zal zien dat je steeds zelfstandiger in staat bent om aan de slag te gaan.