De geschiedenis van kurkuma

De geschiedenis van kurkuma

5 november 2020 Uit Door Quinten Reuten

De populaire specerij kurkuma wordt in de moderne keuken veelal gebruikt voor gezonde smoothies en heerlijke gerechten zoals tikka masalaMaar de gele poeder die je simpelweg in de dichtstbijzijnde supermarkt haalt heeft een interessante geschiedenis.  

Curcuma Longa 

Kurkuma is een product van Curcuma longa, een kruidachtige vaste plant die behoort tot de gemberfamilie Zingiberaceae, die inheems is in tropisch Zuid-Azië. Wereldwijd zijn er maar liefst 133 soorten Curcuma geïdentificeerd. De meeste hebben gemeenschappelijke lokale namen en worden gebruikt voor verschillende medicinale formuleringen. Voordat kurkuma kan worden gebruikt, moeten de wortelstokken van kurkuma worden verwerkt. Ze zijn geelbruin met een dof oranje binnenkant. Wortelstokken worden gekookt of gestoomd om de ruwe geur te verwijderen en een gelijkmatiger gekleurd product te produceren. In het traditionele Indiase proces werden wortelstokken geplaatst in pannen of aardewerk gevuld met water en vervolgens bedekt met bladeren en een laag koeienmest. De ammoniak in de koeienmest reageerde met de kurkuma om het eindproduct te geven. Om hygiënische redenen wordt deze methode niet meer gebruikt. Wanneer de wortelstok van kurkuma is gedroogd, kan deze worden vermalen tot een geel poeder met een bittere, licht bijtende maar toch zoete smaak. 

De geschiedenis 

Het gebruik van kurkuma dateert bijna 4000 jaar terug tot de Vedische cultuur in India, waar het werd gebruikt als culinair kruid en een religieuze betekenis had. Het bereikte China waarschijnlijk tegen 700 na Christus, Oost-Afrika tegen 800 na Christus, West-Afrika tegen 1200 na Christus en Jamaica in de achttiende eeuw. In 1280 beschreef Marco Polo deze specerij die veel eigenschappen vertoont die vergelijkbaar zijn met die van saffraan. Dit is de reden dat kurkuma ook wel “Indiase saffraan” genoemd wordt. 

Medicinale werking  

In medische dossiers uit het Sanskriet, daterend uit 250 v.Chr., wordt een zalf aangeraden die kurkuma bevat om de effecten van vergiftigd voedsel te verlichten. En in 2020 wordt er nog onderzoek gedaan naar de medicinale werkingen van het kruid. Omdat er steeds meer kennis over komt gaan steeds meer mensen kurkuma poeder kopen. Ze zien de krachtige medicinale werking van het kruid in en willen ook profiteren van de voordelen. Het wordt daarom vaak gestopt in smoothies en in groentesappen.