De lekkerste Belgische pralines

De lekkerste Belgische pralines

20 mei 2021 Uit Door Quinten Reuten

De chocolade uit België staat bekend als dé lekkerste chocolade. Met name de pralines zijn ontzettend goed. Dit is een stuk zoetigheid omringt met een laagje chocolade. In Nederland wordt dit ook wel een ‘bonbon’ genoemd. Bij Gust Royal kun je heerlijke zelfgemaakte pralines kopen voor een uitstekende prijs. Zij maken daarnaast gebruik van de Callebaut cacaobonen. Callebaut is een gerenommeerd merk met cacaobonen van hoge kwaliteit.

Waarom zijn pralines zo populair?

Ten eerste zijn er ontzettend veel pralines gemaakt van andere smaken, vormen en vullingen. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen wat hij of zij lekker vindt. Denk hierbij aan pralines gevuld met ganache, noten, room of zelf fruit. Tegenwoordig kun je zelfs pralines bestellen die zijn gevuld met sterke drank, met name likeur. Bijvoorbeeld Tia Maria of Amaretto. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, is het een perfect cadeau om te geven met verjaardagen, feestdagen of andere gelegenheden. Want zeg nou zelf, wie houdt er niet van chocolade?

De bedenker van de pralines of bonbons is waarschijnlijk Jean Neuhaus, hij was een Zwitser die in Beglië een banketbakkerij was begonnen. Maar de praliné is al eerder gemaakt, in de tijd van Napoleon. Namelijk door een kok met de naam Cesar de Choiseul Comte de Plessis-Praslin. De benaming ‘praliné’ is ook van zijn naam afgeleid (Praslin). De bonbon of praliné wordt in principe op twee manieren gemaakt, namelijk of met een vloeibare of met een zachte gelaagde vulling. Bij de vloeibare vulling wordt de chocolade eerst in een vorm gegoten en vervolgens gevuld. Bij de zachte gelaagde vulling wordt eerst een plat laagje chocolade gemaakt, waar vervolgens de vulling op wordt gelegd. Ten slotte wordt het vormpje overgoten met chocolade. Uiteraard kunnen er nog versiersels worden aangebracht wanneer het heerlijke stukje chocolade klaar is.