De NIO-toets oefenen met Extraas

De NIO-toets oefenen met Extraas

2 november 2020 Uit Door Quinten Reuten

De NIO, Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau, wordt gebruikt voor het bepalen van het juiste niveau voor het Voortgezet Onderwijs. De NIO-toets is een betrouwbaar alternatief voor de Cito-eindtoets en wordt daarom veel gebruikt als vervanging van de Citotoets of als een tweede optie. Door middel van een NIO-toets kan er een concreet schooladvies worden vastgesteld.

De inhoud van een NIO-toets

De NIO-toets meet het taalkundig- en rekenkundig- ruimtelijk inzicht van de leerling. De uitkomst van de toets is te zien als het algemene intelligentie-index, die vervolgens een goed beeld geeft van het niveau voor voorgezet onderwijs die geschikt is voor de leerling. Ook kan de NIO-toets als tweede optie worden ingezet. De uitslag is binnen twee werkdagen al bekend.

Via zes onderdelen wordt verbaal en rekenkundig inzet getest. De onderdelen bestaan uit 20 tot 30 meerkeuzevragen en voor elk onderdeel krijgt de leerling 5 tot 15 minuten. De totale duur van de toets bedraagt 2 uur.

De uitslag

Wanneer de antwoorden van de NIO-toets worden nagekeken, interpreteert een deskundige psycholoog de uitslag. De deskundige psycholoog gaat dan in gesprek met de leerling en met de school waar de toets is afgenomen. De NIO-toets geeft dan een eindscore en zal gelinkt worden aan een niveau voor het Voortgezet Onderwijs.

NIO-toets oefenen

NIO-toets oefenen? Vaak kan een NIO-toets best spannend zijn voor een leerling maar ook als ouder. Het is daarom een goed idee om van tevoren de NIO-toets voor te bereiden. De NIO-toets is een IQ test dus je hoeft niet heel veel te oefenen. Door kleine voorbereidingen kan je de leerling wel met een veel geruster gevoel de toets in gaan waardoor hij/zij optimaal zal scoren met zijn eigen IQ. Ook als ouder kan het zorgen voor veel minder spanning als je van tevoren goed weet waar je aan toe bent. Kijk op de website van Extraas voor vraagmethodes en oefen eventueel deze methodes alvast. Bereid je kind en jezelf goed voor op de NIO-toets.