De snelste manier om een deurknop te vervangen

De snelste manier om een deurknop te vervangen

20 april 2021 Uit Door Quinten Reuten

Is je oude deurknop kapot en ben je toe aan een nieuwe? Nadat je je nieuwe deurklink hebt gevonden en gekocht, is het tijd om hem op je deur te monteren. Maar hoe doe je dat op de meeste efficiënte manier? We leggen de stappen uit.

  1. Haal de oude klink van de deur

De eerste stap is, logischerwijs, het verwijderen van de oude deurknop. Dat doet je door de kleine schroefjes aan de zij- of onderkant van je klink los te draaien. Zie je geen schroefjes? Dan is het mogelijk dat jouw klink is bevestigd met een slotje. Door dat slotje in te drukken worden de schroeven zichtbaar en kun je alsnog de klink verwijderen. Tot slot haal je de krukstift, de stang die beide klinken met elkaar verbindt, los en verwijder je ook de deurschilden of rozetten door deze los te schroeven of los te klikken. Je hebt nu de oude klink verwijderd.

  1. Nieuwe hoogte bepalen

De kans is groot dat jouw nieuwe deurklink niet perfect past over de contouren van je vorige klink. Daarnaast is het ook mogelijk dat je je nieuwe klink liever wat hoger of lager plaatst dan waar de vorige zat. In dat geval moet je extra stappen zetten. Je plaatst je nieuwe deurschild op de deur en tekent je hem met potlood af. Let op dat het nieuwe deurschild over de vorige gaten valt! Daarna boor je waar nodig de gaten voor je nieuwe klink. Hierna is het het moment om je deur van een nieuw likje verf te voorzien, mocht je dat willen. Je hoeft dan namelijk niet om de klink heen te schilderen.

  1. Klink plaatsen

Bij de laatste stap ga je je nieuwe klink daadwerkelijk plaatsen. Je hebt alles afgemeten en geboord, waardoor je hem alleen nog hoeft te monteren. Houd de klink op de juiste plek en draai hem vast met de bijgeleverde schroeven. Zit de klink vast? Test hem dan een paar keer door hem op en neer te bewegen en hem in het slot te laten vallen. Beweegt hij zonder problemen en valt hij goed in het slot? Dan zit je klink goed!

Een deurklink vervangen is dus helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Wellicht is de moeilijkste stap het uitkiezen van de juiste klink. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten, maten, vormen, kleuren en materialen. Zo heb je bijvoorbeeld zwarte deurkrukken, deurgrepen van RVS en deurknoppen van nikkel. De juiste klink maakt jouw deur helemaal af!