De verschillende soorten RVS

De verschillende soorten RVS

27 maart 2020 0 Door Quinten Reuten

Zoals u wellicht weet, zijn er tegenwoordig verschillende soorten roestvrij staal op de markt. Om als roestvrij staal te worden beschouwd, moet een metaallegering immers uit ten minste 10,5% chroom bestaan; er zijn tonnen legeringen die dit chroomgehalte bevatten.

Elk verschillend type roestvrij staal heeft zijn eigen voordelen, maar ook zijn eigen nadelen. Typisch zijn alle soorten roestvrij staal verdeeld in een van de vier groepen. Die groepen zijn als volgt:

  1. Austenitisch RVS

De meest voorkomende soorten roestvast staal zijn austenitisch roestvast staal. Vergeleken met andere soorten roestvrij staal hebben austenitisch roestvrij staal een extreem hoog nikkelgehalte. Over het algemeen bevatten ze ook grote hoeveelheden chroom, stikstof en molybdeen.

Austenitisch staal staat bekend om zijn extreme lasbaarheid en vervormbaarheid. Ze worden vaak gebruikt voor keukenbestek en opslagcomponenten en krijgen ook veel lof voor hun sterke eigenschappen. Dit wordt vaak uit een rvs plaat gesneden.

Ze hebben doorgaans een zeer hoge weerstand tegen corrosie. Dit is geschikt voor verschillende toepassingen waar een corrosieve omgeving aanwezig is. Gebruikelijk austenitisch roestvast staal omvat legeringen 304 en 904L (N08904).

Het enige potentiële probleem met austenitisch roestvrij staal is dat het duur is.

  1. Ferritisch rvs

Ferritische roestvast staalsoorten zijn roestvast staalsoorten met lage, maar bestaande hoeveelheden koolstof. Over het algemeen bedraagt ​​de koolstofconsistentie in ferritisch roestvrij staal niet meer dan 0,10%. Hoewel aan deze staalsoorten andere mineralen kunnen worden toegevoegd (molybdeen is een veelvoorkomend additief), bestaan ​​ze voornamelijk uit chroom.

Ferritisch roestvrij staal is magnetisch en wordt vaak gebruikt vanwege hun weerstand tegen spanningscorrosie. Daarom worden ze vaak gebruikt voor producten die in contact komen met mogelijk corrosieve materialen. Deze producten omvatten auto-onderdelen, keukengerei en industriële entiteiten.

Twee van de meest voorkomende soorten ferritisch staal zijn legeringen 430 en 434.

  1. Dubbelzijdig RVS

Duplex roestvrij staal is in wezen een combinatie van ferritisch en austenitisch roestvrij staal. Sterker dan zowel ferritisch als austenitisch roestvrij staal, ze bevatten minder nikkel dan austenitisch staal. Hierdoor zijn ze ook goedkoper dan austenitisch staal.

Duplex roestvrij staal wordt veel gebruikt in de onderwaterolie-industrie. Dit komt voornamelijk door de corrosiebestendigheid, waardoor het gedurende lange tijd bestand is tegen de corrosieve aard van zout water.

 

Vrij smeedbaar en redelijk lasbaar, duplex roestvrij staal kan worden gevormd om een ​​aantal verschillende componenten te creëren. Twee van de meest voorkomende soorten duplex roestvrij staal zijn S31803 roestvrij staal en S32205 roestvrij staal.

  1. Martensitisch RVS

Martensitische roestvrij staalsoorten zijn structureel vergelijkbaar met ferritische roestvrij staalsoorten, met als enige echte verschillen hun koolstofpercentages. Terwijl de koolstofpercentages in ferritisch roestvrij staal onder 0,10% blijven, schommelen de koolstofpercentages in martensitisch roestvrij staal rond 1%.

Dit verschil in koolstofpercentages is belangrijk omdat hierdoor martensitische roestvast staalsoorten in hoge mate kunnen worden gehard. Dit type staal wordt doorgaans gebruikt in situaties die een hoge, maar gemiddelde weerstand tegen corrosie vereisen. Je zult het vaak zien gebruikt in kleppen of pompen, hoewel het naast deze nog veel meer toepassingen heeft.

Sommige martensitische roestvrijstalen bevatten legering 431 en 420S45.

Op zoek naar producten van roestvrij staal?

Bent u op zoek naar productieproducten voor roestvrij staal? Zoek dan niet verder! Bij Metaalcenter kun je terecht voor alle RVS materialen.

Wij bieden allerlei soorten roestvrijstalen componenten, waaronder een rvs buis, pijpen, staven, fittingen en een verscheidenheid aan andere items. Wij leveren deze componenten in korte tijd aan.