De voor- en nadelen van een laminaatvloer

De voor- en nadelen van een laminaatvloer

4 oktober 2021 Uit Door Quinten Reuten

Ben je op zoek naar een mooie nieuwe vloer en is je oog op laminaat gevallen? Dan wil je hier misschien eerst meer over weten voordat je tot aankoop overgaat. Dat is natuurlijk ook heel logisch want aan iedere nieuwe vloerbedekking kleven voor,- en nadelen. Daarom gaan we je in dit artikel meer over laminaat vertellen en zetten we de voor,-en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is laminaat?

Inmiddels heeft zo goed als iedereen wel eens van laminaat gehoord. De grote vraag is echter wat is laminaat nou precies? In het een goedkoop soort hout of is het gemaakt van andere materialen? Het antwoord zal je misschien wat verbazen. Laminaat is namelijk opgebouwd uit diverse lagen verschillend materiaal. Als we van onder naar boven beginnen is de onderste laag dus de laag die de ondergrond raakt. Dit is een papierlaag die bewerkt is met melaminehars. Deze laag is zeer hard en waterbestendig. Dit garandeert niet alleen de stabiliteit van de laminaatvloer, het zorgt er ook nog eens voor dat eventueel optrekkend vocht geweerd wordt. De laag die daar bovenop ligt is zogezegd de basis van het laminaat. Deze laag is gemaakt van de grote broer van MDF namelijk HDF. Dit zijn houtvezels die onder zeer hoge druk samengeperst worden. Hierdoor ontstaat een extreem sterke laag die jarenlang mee kan. Daar bovenop wordt de zogenaamde decorlaag geplaatst. Het zal je vast verbazen maar dit is niets meer en niets minder dan een fotoprint. Er worden grote prints gemaakt van een hout structuur en dit wordt door middel van hoge druk op de voorgaande laag geperst. Wat je dus ziet is een foto van een plank. Daar komt de bovenste beschermlaag overheen die uit hetzelfde materiaal als de onderste laag bestaat. Niet alleen vormt de melaminehars een beschermlaag tegen vocht en vuil het is gelijktijdig ook een laag tegen Uv-stralen. Hierdoor wordt verkleuring van het laminaat voorkomen. 

De voordelen van een laminaatvloer 

Nu je weet wat een laminaat vloer precies is en waar deze uit opgebouwd is, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat er een hoop voordelen aan laminaat vloeren zitten. We zetten ze daarom voor je op een rijtje:

  • Een ruime keuze
  • Vochtbestendig
  • Eenvoudig in het onderhoud 
  • Kleurvast
  • Zeer hygiënische keuze
  • Laminaat werkt een stuk minder dan echt hout
  • De prijs kwaliteit verhouding is uitstekend te noemen. Natuurlijk variëren de prijzen per type, maar goedkoop laminaat wil niet automatisch zeggen dat je een slechte koop doet. Integendeel zelfs.

 

De nadelen van laminaat

Ieder voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel al zijn er bij laminaat niet zo heel veel nadelen te benoemen. Een van de nadelen is dat er bij het verschuiven van meubels (waar geen viltjes onder zitten) krassen op de vloer kunnen ontstaan. Echter door het plaatsen van viltjes is dit probleem in een handomdraai opgelost. Een ander nadeel is het zogenaamde contactgeluid wat een laminaatvloer kan voortbrengen. Contactgeluid is het geluid wat doordringt naar de buren die naast je of in een appartementencomplex onder je wonen. Dit is te voorkomen door het plaatsen van een goede ondervloer die een de gestelde decibel eisen voldoet. Buiten deze genoemde nadelen is laminaat een optie die je zeker moet overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe vloer.