Duurzame bedrijfskleding: kies voor een groene werkoutfit

Duurzame bedrijfskleding: kies voor een groene werkoutfit

10 juli 2023 Uit Door Quinten Reuten

Als het gaat om duurzaamheid, denken we meestal aan recycling, hernieuwbare energie en het verminderen van plastic afval. Maar wist je dat je ook kunt bijdragen aan een duurzamere wereld door te kiezen voor bedrijfskleding die milieuvriendelijk is? Duurzame bedrijfskleding wordt steeds populairder en steeds meer bedrijven realiseren zich dat ze een positieve impact kunnen hebben door te investeren in groenere werkkleding. In dit blogbericht bespreken we wat duurzame bedrijfskleding precies is en waarom het zo belangrijk is. Dus laten we meteen aan de slag gaan!

Wat is duurzame bedrijfskleding?

Duurzame bedrijfskleding is gemaakt van materialen en geproduceerd op een manier die de impact op het milieu minimaliseert. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van het kledingstuk, van de grondstoffen tot aan het einde van de levensduur. Er worden vaak biologisch afbreekbare materialen gebruikt, zoals organisch katoen, hennep of gerecycled polyester. Daarnaast wordt er gelet op de arbeidsomstandigheden en sociale rechtvaardigheid in de productieketen. Verder kun je duurzaam bedrijfskleding wassen of laten wassen door een professional. Zo is de hele cirkel rond!

Waarom is duurzame bedrijfskleding belangrijk?

Door te kiezen voor duurzame bedrijfskleding verminder je de negatieve impact op het milieu, terwijl traditionele kledingproductie leidt tot hoge CO2-uitstoot, watervervuiling en schadelijke chemicaliƫn. Duurzame merken pakken deze problemen aan door milieuvriendelijke materialen en productieprocessen te gebruiken. Daarnaast houdt duurzame bedrijfskleding rekening met goede arbeidsomstandigheden, in tegenstelling tot de uitbuiting, lage lonen en onveilige omstandigheden in veel traditionele kledingfabrieken. Het dragen van duurzame bedrijfskleding toont betrokkenheid bij duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat kan bijdragen aan een positief imago en de betrokkenheid van medewerkers en klanten die waarde hechten aan duurzaamheid.

Hoe kies je duurzame bedrijfskleding?

Bij het kiezen van duurzame bedrijfskleding is het belangrijk om op de gebruikte materialen te letten. Biologisch katoen, hennep, bamboe en gerecyclede materialen zijn goede opties omdat ze minder water en chemicaliƫn vereisen en vaak biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast is het raadzaam om te zoeken naar kledingmerken met certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) of Fair Trade, die garanderen dat de kleding op een ethische en duurzame manier is geproduceerd. Transparantie is ook essentieel, dus kies voor merken die open zijn over hun productieproces en toeleveringsketen, en die kunnen aantonen dat ze zich inzetten voor duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden. Tot slot moet duurzame bedrijfskleding van hoge kwaliteit zijn, zodat het langer meegaat en er minder vaak nieuwe kleding aangeschaft hoeft te worden.