Echte mannen drinken deze wijnen

Echte mannen drinken deze wijnen

11 januari 2021 Uit Door Quinten Reuten

De wijnwereld is best wel een mannenwereld. Als we kijken naar de wijnboeren, wijnmakers en sommeliers, is het merendeel toch man. Toch waren het vaak de vrouwen die tijdens het uitgaan en tijdens de borrel aan de wijn zaten, terwijl de mannen liever een biertje pakten. Maar die tijd is wel voorbij. 

 

Barolo

Wijn komt in verschillende stijlen. Van frivool fruitig tot krachtig en stoer. Het zijn vaak de tanninerijke, rode wijnen die als echte krachtpatsers op de markt verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Barolo, één van de beste rode wijnen uit Italië. Dat is pas een stoere wijn met power, maar zeker geen wijn om zo maar even bij de borrel open te trekken. Deze wijn is daar dan weer veel te krachtig voor en kan het beste bij een diner geserveerd worden. Of wanneer je op de bank zit met een plankje Parmezaanse kaas voor je neus. Er zijn tal van vleesgerechten die bij een krachtige rode wijn passen. De eiwitten in het vlees zorgen er namelijk voor dat de krachtige, stroeve tannines in de wijn worden verzacht. 

 

Bordeaux

Wijn uit Bordeaux is wereldberoemd en voor sommige wijnen moet er ook serieus geld worden neergelegd. En wie wil er nu niet pronken met een mooie fles Bordeaux? Gelukkig zijn er naast de dure, beroemde appellations, ook Bordeaux wijnen op de markt te vinden voor een schappelijke prijs. Als je rode wijn wil kopen uit Bordeaux, dan is het handig om te weten waar de wijn uit bestaat. De druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc vinden we in de hele regio, maar de verhoudingen tussen die druivenrassen is in elke wijn weer anders. Wijnen van de zogenoemde Linkeroever (Médoc, Pauillac, Margaux, Saint-Julien) worden gedomineerd door Cabernet Sauvignon. Deze wijnen zijn over het algemeen krachtiger dan wijnen van de Rechteroever, waar de beroemde appellations Pomerol en Saint-Émilion te vinden zijn. Daar speelt de druif Merlot de hoofdrol en zijn de wijnen iets ronder. Kijk dus altijd even op het etiket of je de samenstelling kunt vinden of vraag het anders aan de verkoper. 

 

Rioja

In Spanje kunnen we niet om wijnstreek Rioja heen. Ook weer stoere rode wijnen, maar dan van de druif Tempranillo. Al helemaal krachtig wanneer de wijn flink wat houtrijping heeft gehad, zoals een Rioja Reserva of Gran Reserva. De fruitaroma’s worden dan aangevuld met die van vanille en specerijen. Rioja geldt al lange tijd als een kwaliteitsgebied voor krachtig rood. De regio is, samen met Priorat, het enige wijngebied in Spanje met de DOCa-status. De beste status in het land voor toonaangevende wijnen.