Een autoverzekering afsluiten? Beter iets waar je goed over nadenkt!

Een autoverzekering afsluiten? Beter iets waar je goed over nadenkt!

28 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Een autoverzekering afsluiten is iets wat iedereen moet doen die van plan is om zijn of haar auto in het verkeer te brengen in Nederland. Het soort autoverzekering waarvoor je uiteindelijk zal kiezen is echter iets waar grondig over nagedacht dient te worden. Er zijn dan ook heel wat verschillende soorten autoverzekeringen op de markt terug te vinden. We maken op dit vlak bijvoorbeeld een onderscheid tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de beperkt casco en allrisk autoverzekeringen. Wil je graag een autoverzekering afsluiten, maar ben je nog op zoek naar meer informatie over welke autoverzekering voor jou nu echt het interessantst is? Lees dan snel verder en je komt er alles over te weten op deze pagina!

Welke autoverzekering afsluiten?

Welke autoverzekering afsluiten? Het is de eerste vraag die mensen zich stellen wanneer ze van plan zijn om hun auto te laten verzekeren. Een autoverzekering afsluiten kan dan ook op meerdere manieren gebeuren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. De bij wet verplichte WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De allrisk autoverzekering;

De WA autoverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je altijd kan rekenen op de laagst mogelijke premie. Ben je eerder op zoek naar de gulden middenweg? Dan is het mogelijk om daarvoor te kijken in de richting van de beperkt cascoverzekering. Voor mensen die een nieuwe, dure auto hebben aangekocht of voor zij die bijvoorbeeld jaarlijks heel wat kilometers rijden is de allrisk autoverzekering afsluiten dan weer veruit de beste keuze.

Let op, in bepaalde situaties is het afsluiten van de wettelijk verplichte WA-verzekering niet voldoende. Dit geldt onder meer voor bedrijven die hun auto hebben aangekocht door middel van een leasing. Voor de looptijd van de leasingovereenkomst zijn zij immers verplicht om een allrisk autoverzekering af te sluiten. Van zodra de looptijd van de overeenkomst ten einde is gekomen kan je zelf beslissen van welk type autoverzekering je verder gebruik gaat maken.

Wat heb je allemaal nodig voor een autoverzekering afsluiten?

Is het voor jou inmiddels duidelijk welke van de verschillende soorten autoverzekeringen je gaat afsluiten? In dat geval zal je nog moeten zien te achterhalen wat je allemaal nodig hebt voor het afsluiten van de autoverzekering in kwestie. In principe is het zo dat je hiervoor nood hebt aan de volgende zaken die hieronder zijn terug te vinden:

  1. De technische details van het voertuig welke je wenst te laten verzekeren;
  2. Het attest van het schadeverleden (op te vragen bij de huidige verzekeraar);

Bovenstaande zaken zijn de enige zaken die je voor handen moet hebben voor een autoverzekering afsluiten. Eventueel kan je bijvoorbeeld de technische details van de auto op voorhand doorsturen naar je toekomstige (nieuwe) verzekeraar. Zo kan hij of zij je alvast een offerte opmaken waardoor je niet voor niets langs moet gaan.

3 interessante tips voor een goedkope autoverzekering afsluiten

Wil je graag een autoverzekering afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor ook rekening zal willen houden met de kostprijs die je daarvoor zal moeten betalen. De hoogte van de verzekeringspremie van je autoverzekering is in de praktijk sterk afhankelijk van het soort autoverzekering waarvoor je kiest. Betekent dit ook automatisch dat je bij bijvoorbeeld een allrisk autoverzekering automatisch genoegen moet nemen met een hoge kostprijs? Niet echt. Er bestaan namelijk verschillende tips die je helpen besparen op je autoverzekering afsluiten.

1.) Vergelijk de verschillende autoverzekeringen op de markt

Een autoverzekering afsluiten doe je niet zonder je eerst te vergewissen van de verschillende soorten autoverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Daarbij moet er niet alleen een vergelijking worden uitgevoerd tussen de verschillende soorten autoverzekeringen, daarnaast is het ook altijd de moeite waard om de prijs van een verzekering te vergelijken bij verschillende verzekeraars. De autoverzekering staat er immers om bekend een bijzonder concurrentiƫle verzekering te zijn. Sterker nog, velen zijn het er over eens dat autoverzekering de meest concurrentiƫle verzekeringen zijn op de markt. Er zijn dan ook vaak zeer mooie aanbiedingen waar je gebruik van kan maken.

2.) Overweeg een hoger eigen risico

Goedkoop een autoverzekering afsluiten? Dan kom je er vaak niet van onderuit om een hoger eigen risico te nemen. Standaard geldt voor een autoverzekering afsluiten dat er sprake is van een relatief beperkt eigen risico. Dat risico kan je echter altijd naar wens verhogen. Het verhogen van het eigen risico bij een autoverzekering afsluiten brengt zowel enkele voor- als nadelen met zich mee. Om welke het hierbij gaat wordt duidelijk middels dit overzicht:

  • Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere, periodieke verzekeringspremie;
  • Met een hoger eigen risico dien je helaas meer zelf te betalen bij schade;

Hoe dan ook, ga je een bepaalde autoverzekering afsluiten? Dan zal je altijd kunnen vaststellen dat het meer dan de moeite waard is om te bekijken of je eventueel iets kan aanvangen met het eigen risico dat dient te worden betaald bij je autoverzekering.

3.) Wees aandachtig voor dubbele dekkingen

De derde tip lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, maar toch is ze dat helemaal niet. Het komt in de praktijk bij een autoverzekering afsluiten dan ook erg vaak voor dat mensen dubbele dekkingen afsluiten. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat je reeds over een zogenaamde rechtsbijstandsverzekering beschikt terwijl je deze ook nog eens afsluit in je autoverzekering. Wees hier altijd aandachtig voor, want het afsluiten van dubbele dekkingen bij een autoverzekering is in de praktijk nooit interessant, integendeel.

Hoe de premie van je autoverzekering betalen?

Sta bij een autoverzekering afsluiten tot slot ook altijd stil bij de manier waarop je de verzekeringspremie wenst te betalen. In principe is het zo dat de verzekeringspremie voor de autoverzekering op jaarbasis moet worden betaald. Dat kan echter ook anders. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de premie niet jaarlijks, maar wel maandelijks te betalen. Op deze manier wordt een duurdere autoverzekering afsluiten voor veel mensen toch net wat eenvoudiger gemaakt. Toch is de verzekeringspremie voor je auto maandelijks betalen niet over de hele lijn de interessantste keuze. Het is namelijk zo dat menig aantal verzekeraars hiervoor een extra bedrag in rekening brengen. Wees hier dus wel aandachtig voor.