Fietskledij voor heren in de winter: jouw infogids

Fietskledij voor heren in de winter: jouw infogids

28 september 2021 Uit Door Quinten Reuten

Een volledige fietsoutfit bestaat uit heel wat verschillende onderdelen. Een degelijke fietshelm en fietsschoenen behoren tot je standaarduitrusting. Daarnaast zijn ook onderkleding, een fietsshirt, fietssokken en een fietsbroek een no-brainer. Deze stukken van je wieleroutfit zorgen ervoor dat je comfortabel op je fiets kan zitten, zelfs als je voor meerdere uren weg bent. In de winter bestaat je outfit uit nog heel wat meer stuks: een dikke fietsjas, een muts, dikke handschoenen, beenstukken of een lange fietsbroek en overschoenen. Lees hier alles over fietskledij voor heren in de winter en koop je nieuwe fietsoutfit meteen bij Fashion For Cycling in Lotenhulle of Geraardsbergen.

Zomerfietskledij enkel voor de zomer? Toch niet!

Heren-fietskledij is de laatste jaren alleen maar dunner geworden. De focus is dan ook meer en meer op aerodynamica komen te liggen. Maar hoe kleed je je dan toch warm in de winter? Een van de beste methodes om je in de winter warm aan te kleden is te werken met laagjes. Het is een eeuwenoude techniek, maar hij werkt wel. Als het echt extreem koud is, is het waarschijnlijk niet zo slim om twee dikke fietsvesten boven elkaar aan te trekken. 

Als je het dan toch te warm krijgt, kan je eigenlijk niets uittrekken want met maar 1 fietsvest aan is het dan te koud. Daarom kan je onder je winterfietsjas gerust wat zomerfietskledij zoals een fietstruitje met korte mouwen en een truitje met lange mouwen dragen. Genoeg laagjes dus, zodat je er makkelijk eentje kan uittrekken als het te warm wordt. Vergeet voor de onderste laag niet het juiste shirt uit te zoeken: een thermo ondershirt dat je zelfs bij zeer lage temperaturen warm houdt.

Hou je voeten en handen warm

Een tweede tip die alom bekend is, maar die we graag nog eens benadrukken is je voeten en handen warm houden. Dit zijn namelijk de lichaamsdelen die het snelst koud krijgen. Je hoort ook wel eens zeggen dat als je voeten het koud krijgen al snel je volledige lichaam het koud zal krijgen. En daar zit zeker een bron van waarheid in. Het is daarom absoluut noodzakelijk om goede handschoenen en overschoenen te dragen. Onder je helm draag je het best een muts die ook je oren bedekt. Op die manier houd je je hoofd warm.

Heel wat handschoenen, overschoenen en mutsen zijn naast winddicht ook waterafstotend. Zelfs bij regenweer zit je zo relatief comfortabel op de fiets en blijven je handen, voeten en hoofd op temperatuur.

Kies voor veiligheid met reflectiestrips

In de winter is het heel wat langer donker dan in de zomer en valt de avond ook een pak vroeger. De kans dat je in het donker aan je fietstocht begint of pas thuiskomt als het al donker is, is reëel. Kwalitatieve verlichting op je fiets is dan ook noodzakelijk. Maar je zorgt er best voor dat niet alleen je fiets goed zichtbaar is, maar ook jijzelf. Veel heren-fietskledij is zwart of in andere donkere kleuren. Op zich is dat geen probleem, zolang er genoeg reflectiestrips voorzien zijn op de kledij. Let er dus op dat er reflectiestrips op je lange fietsbroek en fietsjas zitten. Andere weggebruikers zien je zo beter rijden.