Franse wijnen die je geproefd moet hebben

Franse wijnen die je geproefd moet hebben

16 april 2021 Uit Door Quinten Reuten

Frankrijk is voor velen het ultieme wijnland. De eerste wijn werd er eeuwen geleden gemaakt en vanaf die tijd hebben de Fransen zich gespecialiseerd in het maken van prachtige wijnen. Van rode krachtpatsers tot fris wit dat uit het glas stuift. Van bijna doorzichtig rosé met een intense geur tot mousserende wijnen voor iedere feestelijke gelegenheid. Maar de bekendste, of beter nog, beroemdste wijnstreek in Frankrijk is toch wel Bordeaux. Wat maakt Bordeaux wijn zo bijzonder?

Saint-Émilion, Margaux, Pauillac, Saint-Julien en Saint-Estèphe. Dit zijn enkele van de gemeentes die gelegen zijn in de beroemde Franse Bordeaux. Het wijngebied is enorm groot en zonder meer een van de meest bekende ter wereld. Dat heeft in alle waarschijnlijkheid te maken met de vele beroemde wijnhuizen (of eigenlijk: chateaus) en natuurlijk de topwijnen die er gemaakt worden. Hoewel er ook witte wijnen gemaakt worden, zijn het de rode wijnen die de naam van Bordeaux als wijngebied vestigden.

De kenmerken van een Bordeaux wijn

Een van de belangrijkste kenmerken van een Bordeaux wijn is assemblage. Dat is het gebruik van meerdere druivenrassen in één wijn. In het geval van Bordeaux speelt de Cabernet Sauvignon de hoofdrol in een wijn en worden de druivenrassen Merlot en Cabernet Franc gebruikt om aan te vullen tot de perfecte combinatie gevonden is waar een wijnmaker naar op zoek is. In een Franse wijn uit Bordeaux ruik en proef je veel rood en zwart fruit en ook hebben de wijnen veel kruidigheid en romige vanille, dat afkomstig is van het hout waarop de wijnen rijpen. Veel rode Bordeaux zijn typische diner-wijnen. Te zwaar voor bij de borrel, perfect bij het diner, zodat de stevige tannines wat zachter en malser worden. Heb je een Bordeaux wijn met de status Cru Classé? Dan weet je dat je een van de beste van de streek te pakken hebt. Cru Classé staat voor uitstekende kwaliteit en de wijnen hebben een groot bewaarpotentieel.

Witte Bordeaux wijnen

Door al het rode ‘geweld’, zou je bijna vergeten dat er ook echt heel goede witte wijnen worden gemaakt in Bordeaux. Zo komen er overheerlijke witte dessertwijnen uit de gemeente Sauternes. Denk aan: ladingen honing, toast, gekonfijt fruit zoals abrikozen en een goudgeel uiterlijk en je hebt een goed beeld van deze top dessertwijn. Het is precies wat je wilt als er een klassiek Frans toetje als tarte tatin op het menu staat. Overigens kun je een Sauternes ook al schenken als jullie tijdens het diner aangekomen zijn bij de kaas, want deze zoete wijn is ook een perfecte match voor een hartig dessert.