Geheimen voor een goede nachtrust

Geheimen voor een goede nachtrust

8 juni 2021 Uit Door Quinten Reuten

Als je problemen hebt om in slaap te vallen of heel de nacht door te slapen, kun je ontzettend vermoeid wakker worden. Je kunt grijpen naar slaapmedicatie, maar dit kan vervelende bijwerkingen hebben. Daarnaast is het natuurlijk altijd beter om op een natuurlijke wijze een beter nachtrust proberen te krijgen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

Houd het comfortabel

De televisie is niet de enige mogelijke afleiding in je slaapkamer. Sfeer en de kwaliteit van je bed kan ook van invloed zijn op je slaapkwaliteit. Zorg ervoor dat je slaapkamer zo comfortabel mogelijk is. Idealiter wil je een stille, donkere en koele omgeving creëren. Dit is net zo belangrijk als het hebben van een goed bed. Misschien is je matras aan vervanging toe. Je wilt dit zeker op tijd regelen zodat je rugklachten er niet nog eens bij krijgt. Ga daarom vandaag nog matrassen vergelijken op bedtwijfelaars.nl! Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een compleet nieuw bed wilt kopen. Dan raden we een boxspring aan: boxspring vergelijken.

Sporten

Als je dagelijks een stevige wandeling maakt, word je niet alleen fitter, maar ook ’s nachts minder vaak wakker. Lichaamsbeweging versterkt namelijk het effect van natuurlijke slaaphormonen zoals melatonine.

Reserveer het bed voor slapen

Gebruik je bed niet als kantoor voor het beantwoorden van telefoontjes en het beantwoorden van e-mails. Vermijd ook om daar ’s avonds laat tv te kijken. Het bed moet enkel zijn om te slapen, niet om wakker te worden of te relaxen.

Start een slaapritueel

Toen je een kind was en je moeder je een verhaal voorlas en je elke avond in bed stopte, hielp dit ritueel je in slaap te vallen. Zelfs op volwassen leeftijd kan een bedtijdritueel hetzelfde effect hebben. Deze geven het lichaam en geest namelijk het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Vermijd veel eten, alcohol en cafeïne

Een knorrende maag kan voldoende afleidend zijn om je wakker te houden, maar een te volle buik kan dat ook. Vermijd daarom een grote maaltijd binnen twee tot drie uur voor het slapen gaan. Hiernaast wil je ook geen wijn of chocolade nemen. Dit laatste bevat namelijk cafeïne en alcohol verstoort altijd je slaap. Blijf ook uit de buurt van alles wat zuur is (zoals citrusvruchten en sappen) of pittig is, waardoor je maagzuur kunt krijgen.