Help, ik ben depressief

Help, ik ben depressief

6 april 2020 0 Door Quinten Reuten

De laatste tijd voel jij je neerslachtig en heb je geen zin meer om iets te doen. Je laat de moed hangen en hebt simpelweg geen energie meer om aan de dag te beginnen. Je vermoedt dat je depressief bent en wilt zo snel mogelijk van dit zware gevoel af. Wat kan je doen?

Omring jezelf met positiviteit

Als je je slecht voelt, dan zal je geen zin hebben om naar buiten te komen of om je door mensen te laten omringen, maar eigenlijk is het dan nog belangrijker dan ooit. Je moet proberen om uit de negatieve cirkel te raken en te breken met je gewoonten. Je gevoel veranderen door steeds hetzelfde te doen, dat werkt nu eenmaal niet. Gebruik dus positiviteit om de negatieve cirkel te doorbreken. Spreek af met vrienden, kennissen of familieleden die een lach op je gezicht toveren. Begin een nieuwe hobby of verdiep je in iets dat je altijd al interesseerde. Je depressie zal misschien niet meteen verdwijnen, maar het is al een grote stap vooruit. Door je vaker bezig te houden met positieve dingen, zal jij er weer aan herinnerd worden dat het leven je ook positieve momenten te bieden heeft en een beetje positiviteit trekt meer positiviteit aan.

Neem tijd om te rusten

Wanneer je je depressief voelt, dan zal je waarschijnlijk al veel tijd alleen doorbrengen en vaker slapen, maar dat wil niet zeggen dat je effectief rust. Met rusten bedoelen we tijd nemen om je gedachten van je af te zetten. Depressiviteit gaat vaak gepaard met terugkerende kwellende gedachten en deze gedachten lijken je geen moment met rust te laten. Toch is het nodig dat je ze een halt toeroept, anders zal jij je steeds slechter voelen. Hoe doe je dat? Wees waakzaam op je gedachten. Als je jezelf betrapt op negatieve gedachten, probeer deze dan zo snel mogelijk te veranderen naar iets positief, leid je gedachten af met een activiteit of probeer je hoofd leeg te maken. Lukt het je niet om je hoofd leeg te krijgen? Meditatie kan je helpen om je hoofd volledig vrij te maken. Het volstaat al om slechts enkele minuten per dag te mediteren.