Het fenomeen ‘snurken’ blijft ons lastig vallen

Het fenomeen ‘snurken’ blijft ons lastig vallen

7 juni 2021 Uit Door Quinten Reuten

Helaas is er niet “één” remedie tegen snurken, dus “wat te doen aan snurken” is niet in één woord te beantwoorden. Snurken kan verschillende oorzaken hebben. We laten je kennismaken met vijf medisch bewezen middelen tegen snurken die je kunt gebruiken om je snurken te voorkomen. Een gestoorde neusademhaling is slechts in enkele gevallen de enige oorzaak van snurken. Snurken komt veel vaker voor in de achterkant van de keel (oplossing: anti-snurkspalk) of bij de overgang van de mond naar de keelholte (oplossing: anti-snurkbeugel). Problemen met de neusademhaling spelen als co-trigger een belangrijke rol en moeten altijd meegenomen worden in de zoektocht naar de juiste oplossing. Simpel gezegd, je kunt het snurken niet onder controle krijgen als je neus niet schoon is.

De remedie tegen snurken

Een remedie tegen snurken is de neusspreider. Dit verbetert de neusademhaling en kan daardoor stoppen met snurken. Het bestaat uit twee kleine, zachte kunststof bogen of buizen die met elkaar zijn verbonden door een brug (de vorm varieert afhankelijk van de fabrikant). Elke boog of buis wordt in een neusgat geduwd en de neusingang en de aangrenzende buitenste neusholte uitgezet en gestabiliseerd. Op deze manier kunnen de neusholtes niet inzakken of samentrekken, zelfs niet als u krachtig inademt. Je ademt vrij en zorgeloos. U kunt de neusspreider kopen bij Dr. BreahteWell.nl

Het verslappen van de tong tijdens de slaap is de tweede meest voorkomende oorzaak van snurken (zie tip 3 hierboven). Als de tong tijdens het slapen op de rug naar achteren in de keel zakt en tongsnurken veroorzaakt, kan dit probleem ook worden verholpen door de positie van de onderkaak iets naar voren te verschuiven. Hiervoor wordt een anti-snurkspalk gebruikt, ook wel een uitsteekselspalk of MAD (mandibular Advance Device) genoemd.