Hoe krijg je stromend water in je tuinhuis?

Hoe krijg je stromend water in je tuinhuis?

12 augustus 2022 Uit Door Quinten Reuten

Je tuin is fantastisch, tenminste, bijna. Er is veel schaduw omdat eerdere bewoners al een behoorlijk aantal bomen hadden geplant. Langs de erfafscheiding staan prachtige rododendrons en hortensia’s. De tuin is lekker groot en je hebt er een doolhofje in aangelegd waar je kleinkinderen heerlijk verstoppertje kunnen spelen. Nu wil je alleen nog een tuinhuis neerzetten aan de rand van de tuin, helemaal achterin.

Comfortabel

Samen met je partner wil je comfortabel leven. In huis is alles al prettig geregeld. Met je smartphone bedien je de verwarming, de verlichting en kan je zien wie er bij de voordeur staat, om maar een paar dingetjes te noemen. Het tuinhuis waar je over denkt moet dan ook van veel gemakken zijn voorzien. In ieder geval wil je er stromend water in hebben en moet de verlichting in orde zijn. Ook wil je er verwarming in, zodat je daar in de wintermaanden lekker verder aan je memoires kan schrijven. Op het internet is nog maar weinig te vinden over het aansluiten van water in je tuinhuis. Daarom ben je in gesprek gegaan met verschillende leveranciers van waterleidingbuizen en installateurs.

De wateraansluiting

Ten eerste is het verstandig om de wateraansluiting als onderdeel te zien van het bouwen van je tuinhuis. Goed inplannen dus, daar gaat het om. De punten die je in de gaten moet houden zijn:

  • Hoe de waterleiding door je tuin naar het tuinhuis loopt?
  • Van welk materiaal moeten de buizen en hulpstukken zijn?
  • Op hoeveel plaatsen komen kranen in het tuinhuis?

De loop van de waterleidingbuizen geef je duidelijk op tekening aan. Vanaf het waterpunt in of bij je huis tot in het tuinhuis. Het materiaal dat je het beste kan gebruiken zijn PVC drukbuizen en natuurlijk PVC druk hulpstukken. Deze PVC drukbuizen zijn in verschillende klassen ingedeeld. Voor een goede waterdruk heb je een minimale druk van 2,5 bar nodig. Het waterleidingbedrijf zorgt in ieder geval voor deze minimale waterdruk in de woningen. Je kan hiervoor PVC drukbuizen van Klasse PN8 gebruiken wat inhoudt dat deze drukbuizen van PVC een maximale waterdruk van 8 bar aan kunnen. Let erop dat je van dezelfde of een hoger klasse de PVC hulpstukken voor drukbuizen aanschaft. PVC drukbuizen zijn ook eenvoudig te bewerken en te verlijmen met gebruikmaking van PVC druk bochten, druk PVC knieën en nog veel meer druk PVC hulpstukken.

Materiaal

Let goed op welk materiaal je koopt. In de ontwerptekening heb je al exact aangegeven hoeveel leiding en wat voor verbindingen je nodig hebt. Graaf sleuven in de grond daar waar de druk PVC leidingen moeten komen te liggen. Leg er een laagje zand in en dan pas de PVC waterleidingen. 

Het stappenplan

  1. Zet je idee duidelijk op tekening en maak een gedetailleerd ontwerp
  2. Maak een bestellijst van alle benodigde druk PVC buizen, druk PVC hulpstukken en overige materialen
  3. Graaf in je tuin de sleuven voor de waterleiding
  4. Leg de waterleiding in de sleuven
  5. Bouw je tuinhuis
  6. Sluit de waterleiding aan

Geniet van het bedenken, van het werk en van het afwerken. Veel plezier en vooral straks met het schrijven van je memoires!