Hoe ontwikkel je de fijne motoriek van je kids?

Hoe ontwikkel je de fijne motoriek van je kids?

21 april 2022 Uit Door Quinten Reuten

De ontwikkeling van de fijne motoriek bij kinderen begint al op heel jonge leeftijd. Het vastpakken van grote en later kleinere voorwerpen, het bouwen van een blokkentoren, het leren eten met een vork en later ook een eigen beker limonade of melk inschenken. Maar hoe kun je kinderen stimuleren om door te gaan met deze ontwikkeling en ervoor zorgen dat ze niet alleen maar op een playstation, pc of telefoon spelen? 

Imiteren is leren

Iedereen weet dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders nadoen. Daar ligt dus heel duidelijk een taak voor jou! Geef het goede voorbeeld en ga aan de slag met klussen die je samen met je kind(eren) kunt doen. Leer je kind vanaf een jaar of zeven bijvoorbeeld in de tuin te werken en grasjes te wieden. Eerst trekken ze aan het gras, maar als je ze uitlegt dat je het polletje in 1 keer moet pakken en het al draaiend uit de grond moet trekken, ontdekken ze al snel dat ze dat net zo goed kunnen als jij! 

Klussen voor jongens en meisjes

Gelukkig wordt er vandaag de dag geen verschil meer gemaakt tussen klussen voor jongens en klussen voor meisjes. Een leuk werkje is bijvoorbeeld ook figuurzagen. Laat je kinderen op papier een leuke vorm tekenen of bijvoorbeeld de omtrek van hun favoriete tekenfilm personage. Knip die uit en trek de vorm om op een plankje hout en leer ze hoe ze de vorm kunnen uitzagen. Daarna kunnen ze met potlood het figuurtje tekenen en inkleuren met verf. Even een laagje lak en klaar! 

Sieraden van kralen

Wat jongens en meisjes ook leuk vinden is met kralen aan de slag te gaan! Voor inkoop kralen kun je op internet terecht bij een kralen groothandel waar je allerlei soorten kralen kunt kopen zoals kralen van hout, acryl, glas, natuursteen of schelp. Ook rijgmaterialen kun je daar kopen. Super leuk om aan de tuintafel met je kinderen armbanden te maken die ze met trots zullen dragen! En als het kleine broertje of zusje ook iets met kralen wil doen, maar nog te klein is, geef dan grote houten kralen en een flesje waar hij/zij één voor één de kralen in kan doen. Dat vinden ze geweldig en het stimuleert tegelijkertijd hun fijne motoriek!