Hoe te stoppen met snurken

Hoe te stoppen met snurken

13 november 2020 Uit Door Quinten Reuten

Laat snurken uw relatie of een goede nachtrust niet verpesten. Ontdek wat snurken veroorzaakt, wat de beste remedies zijn om het probleem op te lossen en hoe u – en uw partner – beter kunnen slapen.

Wat is snurken?

Bijna iedereen snurkt wel eens, en het is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Snurken ontstaat wanneer u tijdens de slaap geen lucht vrij door uw neus en keel kunt bewegen. Hierdoor trillen de omliggende weefsels, waardoor het bekende snurkgeluid ontstaat. Mensen die snurken hebben vaak te veel keel- en neusweefsel of “slap” weefsel dat sneller gaat trillen. De positie van uw tong kan ook een soepele ademhaling in de weg staan.

Als u ’s nachts regelmatig snurkt, kan dit de kwaliteit van uw slaap verstoren, wat leidt tot vermoeidheid overdag, prikkelbaarheid en meer gezondheidsproblemen. En als uw partner wakker blijft door uw snurken, kan dit ook voor relatieproblemen zorgen. Gelukkig is slapen in aparte slaapkamers niet de enige remedie tegen snurken. Er zijn veel effectieve oplossingen die u en uw partner kunnen helpen om ’s nachts beter te slapen en de relatieproblemen te overwinnen die worden veroorzaakt wanneer één persoon snurkt.

Wat veroorzaakt snurken?

Omdat mensen om verschillende redenen snurken, is het belangrijk om de oorzaken van uw snurken te begrijpen. Als u eenmaal begrijpt waarom u snurkt, kunt u de juiste oplossingen vinden voor een stillere, diepere slaap – voor zowel u als uw partner.

Veelvoorkomende oorzaken van snurken zijn:

Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, wordt je keel smaller en neemt de spierspanning in je keel af. Hoewel u niets kunt doen aan ouder worden, kunnen veranderingen in levensstijl, nieuwe bedtijdroutines en keeloefeningen allemaal helpen om snurken te voorkomen.

Overgewicht hebben of niet in vorm zijn. Vetweefsel en een slechte spierspanning dragen bij aan snurken. Zelfs als u in het algemeen geen overgewicht heeft, kan het dragen van overtollig gewicht om uw nek of keel snurken veroorzaken. Trainen en afvallen kan soms voldoende zijn om een ​​einde te maken aan uw snurken.

De manier waarop u bent gebouwd. Mannen hebben smallere luchtkanalen dan vrouwen en snurken eerder. Een smalle keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden en andere fysieke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn vaak erfelijk. Nogmaals, terwijl u geen controle heeft over uw bouw of geslacht, kunt u uw snurken onder controle houden met de juiste veranderingen in levensstijl, bedtijdroutines en keeloefeningen.

Neus- en sinusproblemen. Verstopte luchtwegen of een verstopte neus bemoeilijken het inademen en creëren een vacuüm in de keel, wat tot snurken leidt.

Alcohol, roken en medicijnen. Alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen, zoals kalmerende middelen kunnen de spierontspanning versterken, wat leidt tot meer snurken.

Slaaphouding. Als u plat op uw rug slaapt, ontspant het vlees van uw keel en blokkeert het de luchtweg. Het veranderen van uw slaaphouding kan helpen.

Hulpmiddelen tegen snurken:

Uw arts kan een medisch hulpmiddel of een chirurgische ingreep aanbevelen, zoals:

Continue positieve luchtwegdruk (CPAP). Om uw luchtweg tijdens de slaap open te houden, blaast een machine naast uw bed perslucht in een masker dat u over uw neus of gezicht draagt.

Laser-assisted uvulopalatoplasty (LAUP) gebruikt een laser om de huig (het hangende zachte weefsel aan de achterkant van de keel) in te korten en om aan weerszijden kleine sneetjes in het zachte gehemelte te maken. Terwijl de wondjes genezen, verstijven de omliggende weefsels om de trillingen die snurken veroorzaken te voorkomen.

Palatale implantaten of de Pillar-procedure, omvat het inbrengen van kleine plastic implantaten in het zachte gehemelte die het instorten van het zachte gehemelte helpen voorkomen dat snurken kan veroorzaken.

Op maat gemaakte tandheelkundige apparaten en onderkaakpositioneerders helpen uw luchtweg te openen door uw onderkaak of tong naar voren te brengen tijdens de slaap. Voor de beste resultaten moet u naar een tandarts die gespecialiseerd is in deze apparaten. Dit is vaak erg duur. Daarom heeft Mr. Anti Snurk een anti snurk beugel op de markt gebracht voor slechts €27,95. Hierbij kun je eerst testen of een anti snurk beugel wel wat voor u is.