Je eerste auto kopen: wat moet je regelen?

Je eerste auto kopen: wat moet je regelen?

21 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Na het behalen van je rijbewijs is een logische stap het kopen van een nieuwe auto. Dit is een leuk, maar ook spannend moment. Welke auto ga ik kopen? Wat moet ik allemaal regelen? Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Allemaal vragen die belangrijk zijn en waar je graag antwoord op wil hebben. Je wilt genieten van het moment en niet alleen maar stress en kopzorgen krijgen. Om ervoor te zorgen dat je met veel plezier de weg op kan hebben wij alles op een rijtje gezet.

Kosten berekenen

Als je op zoek gaat naar een auto, dan kijken we vaak naar de verkoopprijs. Vaak zijn de kosten van de aankoop niet de enige kosten. Er zijn zelfs kosten die je iedere maand moet betalen. Deze kosten bestaan vooral uit belastingen en verzekeringskosten, zoals wegenbelasting, premieverzekering en onderhoud.

Deze kosten kunnen sterk verschillen per auto. Dit ligt vooral aan de grootte van je auto. Hierop wordt vaak de wegenbelasting en verzekeringskosten gebaseerd. De onderhoudskosten zullen vooral afhankelijk zijn van het bouwjaar van de auto en in welke staat de auto verkeerd. Als je op zoek bent naar een auto, dan is het verstandig om je niet alleen te focussen op de verkoopprijs. De verkoopprijs kan namelijk laag zijn, maar er is een kans dat de maandelijkse kosten hoger uitvallen. Hierdoor ben je uiteindelijk meer geld kwijt.

Weet wat je allemaal moet regelen

Voordat je de weg op mag met de auto moet je eerst een aantal dingen regelen. Als eerste moet de auto overgeschreven worden op jouw naam. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingscode en kentekencard nodig. Als deze allemaal ingevuld en doorgegeven zijn, dan zal je binnen een paar dagen een kentekenbewijs ontvangen en is de auto officieel van jou.

Na de aankoop van een auto is het verstandig om gelijk een autoverzekering af te sluiten. De verzekering moet namelijk ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Je hebt de keuze uit drie dekkingen: WA, WA+ en Allrisk. In Nederland is het verplicht om je auto voor minimaal een WA-dekking te verzekeren. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen en goed te vergelijken. Hierdoor weet je zeker dat je de beste en goedkoopste autoverzekering hebt.