
kattenluik met chip, hier moet je opletten
31 augustus 2021Een kattenluik met chip lijkt erg praktisch maar is het dat wel? In sommige gevallen hoeft dit niet zo te kijken en kun je beter uitwijken naar iets anders. Bijvoorbeeld wanneer de kat niet gechipt is. Ook kunnen inbrekers via een kattenluik het huis binnenkomen. Niet door het kattenluikje natuurlijk, maar op een andere manier. Daarom moet je letten op de kattenluik chip die je koopt, anders heeft het geen zin. In deze tekst vertel ik je meer over de werking ervan en de voor- en nadelen
De werking
Een normaal kattenluik kun je bevestigen in een muur, deur maar soms ook in een glazendeur. Door middel van het luikje kan de kat zelfstandig naar binnen en buiten. Ook heb je kattenluikjes met een halsbandsleutel. Hierbij gaat het luikje alleen open wanneer de kat met de juiste halsband voor het luik staat. Een kattenluik met chip werkt heel anders. De kat moet namelijk over een chip bevatten die door de dierenarts worden ingebracht. Aan de hand van deze chip kunnen mensen zien wie de eigenaar is van de kat. Een kattenluik met chip registreert deze chip, hierdoor gaat het luikje open. Hierdoor kunnen er geen vreemde katten naar binnen.
De voor en -nadelen
Grootste voordeel van een kattenluik met chip is dat vreemde katten niet naar binnen kunnen. Zo heb je nooit meer ongewenste dieren in huis. Wanneer je meerdere katten in huis hebt is dit ook geen probleem, het luikje kan ongeveer 40 katten registreren. Een ander voordeel is dat je kat geen halsband om hoeft. Helaas heeft het kattenluik ook nadelen. Zo kun je er geen gebruik van maken als je kat niet gechipt is. Ook een halsband werkt hierbij niet. Een halsband met chip is namelijk iets anders en werkt alleen met kattenluiken die hier speciaal voor gemaakt zijn. Het tweede nadeel is de aanschafprijs. Een luik met chip is namelijk een stuk duurder, zo ligt de prijs rond de € 50 tot € 100.