Kleine tuin ideeën

Kleine tuin ideeën

6 juli 2021 Uit Door Quinten Reuten

In Nederland kun je wel dromen van een grote tuin, maar voor de meeste mensen is de dagelijkse werkelijkheid heel anders. Een balkon, een dakterras, een patio of misschien een klein tuintje. Maar dan heb je het vaak ook wel gehad. Ruimtebesparende of ruimte creërende ideeën voor je kleine tuin zijn dan extra welkom. Mocht je echt groene vingers hebben en je eigen groente willen kweken, dan is een muurkas bestellen een goed idee. Je hoeft zo namelijk geen tuinkas middenin je tuin te zetten, maar je kunt hem tegen je muur aanzetten. Dit scheelt ruimte en het scheelt in de kosten!

De muurkas

Een muurkas is een tuinkas die je tegen een stevige en rechte muur plaatst. Ook moet de muur voldoende hoogte hebben. Hoe zorg je dat er geen regen tussen muur en kas doorlekt? De kas wordt waterdicht tegen de muur gemonteerd. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Voordelen van een muurkas zijn onder andere dat je hem ook als serre, veranda of tuinkamer kunt gebruiken. Hier kun je lekker genieten van de voorjaarszon! Ook kun je er gewassen in laten overwinteren. Een muurkas is goed te isoleren en te verwarmen. Denk dan aan gevelverwarming.

Overige tips

Als je een kleine tuin hebt, is een tuinkas best een eyecatcher. Maak hem dan ook het zien waard! Laat er mooie planten in en naast groeien. Schaf mooie verlichting aan en zet hem letterlijk ook ’s avonds en ’s nachts in het licht. Een andere tip voor de kleine tuin inclusief kas: blijf groot denken! Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar kies voor grote tegels en leg deze in de lengte van je tuin. Zo lijkt de tuin optisch groter. Ook het toevoegen van groen aan je tuin, maakt de tuin optisch groter. Je creëert namelijk diepte. Ook verticaal tuinieren, waarbij het groen de hoogte in gaat, geeft een ruimtelijk effect zonder veel ruimte in te nemen.