Last van haaruitval? Dit kun je doen

Last van haaruitval? Dit kun je doen

20 januari 2023 Uit Door Quinten Reuten

Ongewenst haaruitval is natuurlijk allesbehalve fijn. Als je daar als man mee te maken hebt, is het goed om te weten hoe je haaruitval zo veel mogelijk tegen kunt gaan. Er zijn een aantal tips die je daarvoor in je achterhoofd kunt houden. Welke tips dat zijn? Lees snel verder, wij sommen er hieronder een paar voor je op. 

 

Voldoende water drinken

Een simpele, maar effectieve tip om haaruitval vaker te voorkomen, is voldoende water drinken. Goed hydrateren is van belang om nieuw haar aan te maken. Bovendien zorg je door genoeg water te drinken voor een goed gehydrateerde hoofdhuid, wat haaruitval tegengaat. Aangeraden wordt om iedere dag minimaal anderhalve tot twee liter water te drinken.

 

Kies voor gezonde voeding

Je voeding speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van haaruitval. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder ook je haar is. Ga je op dieet, dan is het belangrijk dat je kiest voor een dieet dat rijk is aan vitamines. Eet genoeg fruit, groente en eiwitrijke- en volkoren producten. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt door gezond te eten, worden door je hoofdhuid en haarzakjes opgenomen. Daardoor heeft het de kans om goed te groeien en dat leidt tot minder haaruitval.

 

De juiste haarproducten gebruiken

Gebruik je haarproducten die niet aansluiten bij je haartype, dan is het moeilijk dat het probleem alleen maar verergert. Een goede tip is om niet te veel en niet te vaak shampoo te gebruiken. Doe je dat wel, dan wordt jouw haar een stuk kwetsbaarder en dat heeft geen positief effect op je haren die uitvallen. Wat wel slim is, is om gebruik te maken van conditioner. Dat product gaat het afbreken en uitvallen van je haar juist meer tegen, waardoor je er veel profijt van hebt. 

 

Je stressniveau verlagen

Stress heeft geen positief effect op haaruitval en moet je daarom zoveel mogelijk zien te voorkomen. Merk je dat je de laatste tijd gestrest bent, probeer dan om je stressniveau te verlagen. Dat doe je door bijvoorbeeld afleiding te zoeken. Ga sporten, mediteren, stop met roken en alcohol en zorg voor een goede nachtrust. Hoe minder stress je hebt, hoe beter het is voor je gezondheid én je haar.


Haartransplantatie

Een oorzaak van haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het hormoon dihydrotestosteron. Dat hormoon laat haarzakjes verschrompelen en daardoor wordt jouw haar steeds dunner. Daardoor is het mogelijk dat er kale plekken op je hoofdhuid ontstaan, waardoor je steeds meer haar verliest. Dit wordt ook wel erfelijke haaruitval genoemd. 

 

Als je hebt ontdekt dat er bij jou sprake is van erfelijke haaruitval, dan heb je andere mogelijkheden. Wat hierbij steeds populairder wordt, is een haartransplantatie. Bij deze ingreep worden haren geïmplementeerd, zodat die weer op een natuurlijke manier kunnen groeien. Met een haartransplantatie is het mogelijk om weer gezond, vol haar te realiseren. Zo zijn kale plekken of inhammen verleden tijd en loop je weer vol zelfvertrouwen de deur uit. 

 

Met deze tips hierboven is het mogelijk om haaruitval zoveel mogelijk tegen te gaan. Als je steeds vaker haren op je kussen tegenkomt, is het tijd om daar iets aan te doen. Hoe langer je je haar kunt behouden, hoe beter.