Neusdouche zorgt voor betere ademhaling met CPAP

Neusdouche zorgt voor betere ademhaling met CPAP

18 januari 2022 Uit Door Quinten Reuten

Mensen met apneu maken vaak gebruik van een CPAP-apparaat. Veel patiënten klagen over dat ze weinig zuurstof krijgen als gevolg van een dichte neus. Een neusdouche biedt uitkomst.

Als je slaapapneu hebt, dan stop je ’s nachts met ademhalen. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in je bloed, waardoor schade kan ontstaan aan weefsels en organen. Door het zuurstoftekort geeft je lichaam een waarschuwingssignaal aan je hersenen, waardoor je bijna of geheel wakker wordt, en je weer start met ademen. Dit wakker worden kan overdag leiden tot allerlei soorten klachten, zoals vermoeidheid en aandachtsproblemen. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure en is een behandeling waarbij je tijdens het slapen een masker draagt die continu lucht de keel in blaast. Door de druk die zo ontstaat, blijven de luchtwegen open. Eigenlijk is het CPAP-apparaat een soort compressor de lucht blaast. Daarmee voorkomt het dat je keel de in- en uitgeademde luchtstroom van de longen blokkeert. Afhankelijk van soort en ernst van je apneau maak je gebruik van een mond-, neus- of gezichtsmasker. In alle gevallen doet zich een droge neus voor. Zo’n 70% van de patiënten heeft er last van volgens de Apneu-vereniging. Aan de ene kant door de lucht die het masker zelf blaast, of door het door de neus inhaleren van de zuurstof die het CPAP-apparaat afgeeft.

Als je niet genoeg lucht krijgt door je neusmasker, dan kan je neus gedeeltelijk verstopt zitten. Ook als je een mondmasker of gezichtsmasker gebruikt en door je neus ademhaalt, kan dit je ademhaling belemmeren. Spoel daarom je neus met een neusdouche die te krijgen is op neilmednederland.nl. NeilMed Nederland staat goed aangeschreven en verkoopt de neusdouches van NeilMed Pharmaceuticals die wereldwijd actief is en door KNO-artsen wordt aanbevolen. Het spoelen van je neus maakt niet alleen je neus open door slijm en korstjes weg te spoelen, maar doet ook je neusslijmvlies slinken. Daardoor hoef je geen neusspreiders te gebruiken, omdat je neus heerlijk open gaat door de neusdouche.