Populairste boten voor pleziervaart

Populairste boten voor pleziervaart

3 november 2020 Uit Door Quinten Reuten

Staat het idee van een lekker middagje over de golven heen varen jou aan? Dat dacht ik wel inderdaad. Dit ga je natuurlijk niet doen met een vrachtschip maar met een heel andere stijl boten. Die voor pleziervaart. Hieronder zijn de meest populaire boten voor pleziervaart beschreven. 

Bowriders 

De alomtegenwoordige bowrider is wel de belichaming van feel-good pleziervaart en een ontwerpstijl die door de powerboating-purist wordt afgekeurd. Er zijn mensen die vinden dat een bowrider een oppervlakkig, lichtgewicht, vluchtig vaartuig is waarin veel meer aandacht wordt besteed aan stijl en randaccessoires dan aan dynamisch vermogen. Er is alleen iets aan de bowrider dat mensen naar het water trekt. Want deze boot staat in de top van populaire boten voor pleziervaart.  

Speedboten 

Voor snelheidsduivels is een speedboot het uiterste. De wind in de haren en opspattend water betekend voor hen adrenaline. De eigenaar van een speedboot doet er dan ook alles aan om zoveel mogelijk pk achter de boot te hangen. Omdat de motoren van een speedboot zo zwaar belast worden hebben ze veel onderhoud nodig. Maar het is dan ook half de sport om buitenboordmotor onderdelen te vervangen zodat de motor weer draait als een geoliede machine en de speedboot weer met een bloedgang over het water kan.  

Pontonboten 

Tenzij je de afgelopen jaren onder een dok hebt geleefd is het bij je bekend dat pontonboten zich midden in een rechtopstaande, volledige renaissance bevinden. Dus, waar gaat het allemaal om? Vooral dankzij de vooruitgang in het ontwerp, nieuwe scheepsbouwmaterialen, innovaties in stoffen voor en efficiëntere buitenboordmotoren, zijn pontonboten niet langer de relatief trage, logge ‘partyschuiten’ die ze traditioneel de reputatie hadden te zijn. Uiteraard is de pontonboot nog steeds heel populair onder de pleziervaarders maar tegenwoordig kan je er ook zeker soepel mee door het water glijden terwijl je er een biertje bij open trekt.