Soorten zoldertrappen

Soorten zoldertrappen

16 december 2021 Uit Door Quinten Reuten

Er zijn vele varianten te verkrijgen van zoldertrappen. Handig om te weten is waar je de trap voor gaat gebruiken. Gaat het om een gehele extra nieuwe verdieping of is het om af en toe naar boven te gaan? Zijn het kleine of grote spullen waar je mee de trap op moet? Welke mogelijkheden je hebt zal hieronder aangegeven worden aan de hand van je trapgat. Dit zijn de soorten trappen:

  • Ruimtebesparende trap
  • Rechte trap
  • Vlizotrap (trap is niet vast)
  • Molenaarstrap
  • Wenteltrap/spiltrap
  • Kwartslagtrap

Klein trapgat

Vaak is een klein trapgat het resultaat van een oude vlizotrap die vervangen wordt door een vaste trap. Dit is niet altijd het geval, maar in sommige situaties kun je het trapgat vergroten. Is het trapgat niet te verplaatsen of te vergroten dan kom je automatisch uit bij een steile trap. Een ruimtebesparende of een molenaarstrap dus.

Een molenaarstrap is een rechte trap met een steilere hellingshoek, wat er voor zorgt dat de trap beter is voor trapgaten die kleiner zijn en ze nemen minder ruimte in op de vloer.

Ruimtebesparende trappen zijn te verkrijgen in verschillende variaties. Recht, spiltrap en multi-inzetbaar. Ze hebben allemaal iets gemeen en dat zijn de hapjes uit de traptreden. Als je wilt spelen met de vorm is een multi-inzetbare de beste optie.

Groot trapgat

Je kunt er voor kiezen een trap aan te schaffen die een groter trapgat nodig heeft als je nog geen trapgat hebt of wanneer je de mogelijkheid hebt om een trapgat te vergroten of te verplaatsen. Hierbij heb je verschillende keuzes. Je moet er ook over nadenken of de trap veel of weinig ruimte inneemt op de grond.

Als het gaat over een wenteltrap hoeft het trapgat niet heel groot te worden en op de vloer heb je weinig ruimte nodig. Meestal gaat het om een trapgat met vierkante vorm tussen de 105 en 150 cm. Er bestaan ook wenteltrappen die een halve draai maken. Dan is een rechthoekig trapgat ook goed.

Je hebt een rechthoekig trapgat nodig in geval dat je voor een rechte trap kiest. Het trapgat moet vaak wel groter zijn dan bij een wenteltrap. De reden hiervoor is omdat je schuin omhoog loopt. Bij een wenteltrap loop je meer verticaal omhoog.

Het grootste trapgat heb je nodig bij een kwartslagtrap. De reden hiervoor is omdat je met een kwartslag op een relatief kleine oppervlakte simpel 60 cm omhoog loopt. Hoe sneller je omhoog loopt hoe sneller je je kunt bezeren aan je hoofd. Ook op de vloer heeft deze trap veel ruimte nodig. Een positief punt is dat de trap fijn te belopen is. Zeker voor kinderen.