Televisietips voor jouw mancave 

Televisietips voor jouw mancave 

7 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Het is de droom van iedere man: een eigen mancave. Een plek waar je kunt gamen, series kunt kijken, voetbal of de Formule 1 kunt volgen of gewoon een plek waar jij je in alle rust kunt terugtrekken. Iets wat daar zeker niet in mag ontbreken is een televisie. Een serie kun je wel kijken op je laptop, maar op een televisie heb je toch beter beeld. En voor het gamen kan dit apparaat al helemaal niet missen. Met de volgende tips zorg je voor de beste televisie voor jouw mancave.

De juiste grootte 

Een van de belangrijkste eigenschappen van een tv is het formaat. Dit bepaalt in hoeverre je prettig de bal kunt zien bij een voetbalwedstrijd of de ondertiteling kan lezen van jouw Engelse serie. Het formaat van televisies wordt over het algemeen uitgedrukt in inches. Eén inch staat voor 2,54 centimeter. Er is een vuistregel die zegt dat je de afstand tussen jouw bank of stoel en de televisie door vijf moet delen voor de gewenste inch-maat. Met een afstand van 2,5 meter (250 cm), is een televisie met 50 inch dus perfect. Dit is een advies waarmee je over het algemeen prettig televisie kan kijken, maar je mag er natuurlijk van afwijken. In een mancave kan ik me voorstellen dat je jouw televisie wat groter wilt hebben, zoals een 55 inch tv

De beeldkwaliteit

Vervolgens bepaalt de kwaliteit van het beeld, hoe fijn je televisie kijkt. We hebben het dan over de resolutie, over hoe scherp het beeld is. Een televisie met een hogere resolutie heeft meer pixels. Daarop zijn details het beste zichtbaar. Op dit moment heeft is 8K de hoogste resolutie die je kunt kiezen. Dat beeld heeft 7680 x 4520 pixels. Afhankelijk van het formaat van de televisie en de afstand tussen de bank en de televisie, kan je bepalen wat voor jou de beste resolutie is. In een mancave kan ik me voorstellen dat je een redelijk groot scherm wilt hebben, waarop je de details goed kunt zien. Een Full HD-tv is daarvoor prima, maar voor haarscherpe details is een 4K-scherm een nog betere keuze. 

De aansluitingen 

Om televisie te kunnen kijken, moet je de tv ergens op aansluiten. Een decoder, Chromecast, spelcomputer of videorecoder moeten allemaal via een bepaalde aansluiting op jouw televisie worden aangesloten. Wanneer je de televisie voor jouw  mancave gaat uitzoeken, moet je dus rekening houden met wat je erop aan gaat sluiten. Voor het tv-kijken krijg je vaak een decoder van jouw provider. Deze sluit je meestal via de CI+-poort aan op jouw televisie. Een spelcomputer, laptop, blu ray speler en veel andere randapparatuur sluit je via een HDMI aan op jouw televisie. Deze meest voorkomende aansluiting is dus zeker belangrijk. Met een USB-poort koppel je eenvoudig een usb-stick aan op jouw televisie. Zo kan je jouw vakantiefoto’s prettig aan familie of vrienden laten zien.