Thuiswerken met de voordelen van een VPN.

Thuiswerken met de voordelen van een VPN.

27 mei 2020 0 Door Quinten Reuten

2020 is een ongekend jaar en gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin Covid-19 bijna de hele wereld in lockdown kreeg, mensen massaal thuis zijn gaan werken, kinderen op afstand les kregen, en we een nieuwe 1,5 meter samenleving in gingen. Om het nog maar niet te hebben over de wereldwijde economische crisis die al vooraanstaande was voordat Corona om zich heen greep.

Thuiswerken de nieuwe manier.

Tijdens de intelligente lock-down die we hier in Nederland hebben gehad zijn mensen massaal gaan thuiswerken op afstand. Althans bij de bedrijven waar dat mogelijk was. Ook zijn er gigantisch veel mensen hun baan kwijt geraakt met alle problemen van dien. In het kader van elk nadeel heeft een voordeel zullen veel bedrijven er ook in de toekomst voor kiezen om thuis te blijven werken al dan niet gedeeltelijk.

Thuiswerken brengt veel voordelen met zich mee en kan het productiviteit verhogen en kostenverlagend zijn voor veel organisaties. Toch kent ook het thuiswerken technische valkuilen. De grootste valkuil is waarschijnlijk de manier waarop jij met het internet verbonden bent. Toen je nog op kantoor zat, gebruikte je naar alle waarschijnlijkheid het goed beveiligde bedrijfsnetwerk. Thuis heb je dit niet tenzij je dit hebt geregeld met je werkgever en je kunt inloggen op het bedrijfsnetwerk ook wel VPN genoemd.

Geen bedrijfsnetwerk? geen probleem, gebruik een VPN service.

Als ZZP’er of freelancer heb je deze mogelijkheden niet altijd en is het essentieel dat je net zo veilig te werk gaat en zou je dus zelf een VPN moeten gaan gebruiken om een veilige verbinding op te zetten.

De redenen om een VPN te gebruiken zijn uiteenlopend maar kent alleen maar voordelen. De allerbelangrijkste reden is die van privacy. Zeker wanneer je veel op weg bent of graag gebruik maakt van wifi netwerken. Is het belangrijk om VPN software te installeren op je laptop zodat je altijd een veilige verbinding hebt en niemand kan meekijken.

Het Nederlandse Goose VPN is een voorbeeld van een dergelijke VPN dienst die je hiermee kan helpen. Je verbinding gaat dan via de servers van Goose en wordt alles versleuteld zodat niemand de data die verstuurd wordt kan lezen. Ook hanteert de dienst een no-log policy waarmee alle data die voor de verbinding wordt verzonden zoals je account gegevens en betaaldata aan de provider niet wordt opgeslagen.

Privacy voorkomt gluurders en onnodige gasten die meekijken.

Anoniem internetten heeft veel voordelen. In sommige landen is het verboden, maar dit zijn zoals je zelf al kunt raden geen westerse landen. In dit geval gaat het om privacy en je eigen recht om dat te beschermen. Hiermee voorkom je het onnodig risico lopen dat je data wordt gestolen of gebruikt door andere partijen. Denk hierbij aan trackers op website die je volgen om zo je internetgedrag te registreren om vervolgens deze data door te verkopen zodat er gericht geadverteerd kan worden. Of om overheden inzicht te geven in wat jij zoals online doet.

Ook kun je regio blokkades omzeilen en zo bijvoorbeeld gebruik maken van meerdere streamingdiensten voor het kijken van video content en of luisteren van muziek of kijken van live streams. Kortom zo zijn er nog veel meer redenen om een VPN te gebruiken. Ik zou zeggen oriënteer jezelf en kijk welke reden het meest op jou van toepassing zijn.