Tips om je afweersysteem gezond te houden

Tips om je afweersysteem gezond te houden

30 augustus 2022 Uit Door Quinten Reuten

Als de zomer weer op zijn eind komt en de herfst begint, weet je dat je er rekening mee moet houden dat je ook weer verkouden of grieperig gaat worden. En dat is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. Hoe kun je voorkomen dat je weerstand afneemt? Met een paar eenvoudige maatregelen kun je al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vitamine D en vitamine B12.

Waarom heb je minder weerstand in de wintermaanden?

Of je het nu wilt of niet, als het buiten kouder wordt, moet je lichaam harder werken om warm te blijven. En dat zorgt ervoor dat onze bloedvaten vernauwen en de afweercellen minder goed werken. Met als gevolg dat virussen en bacteriën vrij spel krijgen. Als je daarnaast ook nog een last hebt van stress, of niet voldoende beweegt, dan is de kans dat je verkouden wordt of griep krijgt misschien nog wel groter. Je kunt natuurlijk een aantal dingen doen om te zorgen dat je zo fit mogelijk bent. Regelmatig sporten valt daar bijvoorbeeld onder. Maar ook zoveel mogelijk zonlicht en frisse buitenlucht oppikken, is belangrijk. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je lichaam het zwaarder heeft als de dagen korter worden en de temperatuur lager. In dat geval bieden aanvullende vitamines uitkomst.

Vitamine D

Op zonnige dagen profiteer je niet alleen van de warmte en het licht, maar je lichaam neemt dan ook vitamine D op. Het komt natuurlijk regelmatig voor dat wij in Nederland in de herfst en de winter dagenlang geen zon zien. En als dat lang genoeg duurt, kun je daar last van hebben in de vorm van vermoeidheid of kramp in je spieren. Met vitamine D als voedingssupplement kun je je weerstand weer op peil krijgen. Ook voor sporters is vitamine D een belangrijke aanvulling op het sportdieet. Je stimuleert hiermee de opname van calcium in de botten zodat deze sterk blijven.

Vitamine B12

Mensen die geen vlees en vis eten en weinig zuivelproducten op hun menu hebben staan, hebben een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. Dat je een tekort hebt, merk je bijvoorbeeld doordat je weinig energie hebt, dingen niet meer kunt onthouden of doordat je, in extremere gevallen, last hebt van evenwichtsstoornissen. Met een supplement van vitamine B12 kun je ervoor zorgen dat je deze klachten voorkomt. Niet alleen veganisten hebben baat bij extra vitamine B12. Ook voor sporters en ouderen kan vitamine B12 een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding zijn. 

Hoe neem je de vitamines in?

Zowel de vitamine D als de vitamine B12 zijn verkrijgbaar in tabletten of in gelcapsules. Je neemt ze tijdens de maaltijd met water in. Ook zijn er zuigtabletten verkrijgbaar. Afhankelijk van de dosering mag je er een of meerdere per dag innemen. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Het is mogelijk dat je voedingssupplementen tegenkomt waar niet alleen de vitamine D of vitamine B12 inzit, maar waar bijvoorbeeld ook nog vitamine K aan toegevoegd is. In dat geval kun je ervan uitgaan dat de beide vitamines elkaars werking ondersteunen zodat je er nog meer baat bij hebt. En het dus ook bijdraagt ook het gezond houden van je afweersysteem.