Tips voor als je het water op gaat

Tips voor als je het water op gaat

6 juli 2021 Uit Door Quinten Reuten

Ten eerste zorg je er voordat je vertrekt voor dat je boot goed op orde is. Maak de tank goed schoon en vol, zorg voor volle accu’s en controleer het motoroliepeil en het koelwater. Wees er zeker van dat je impeller op tijd vervangen is. Dit is een deel van de koelwaterpomp binnen je motor. Een impeller kopen zul je jaarlijks moeten doen, aangezien het een algemene stelregel is dat hij jaarlijks aan vervanging toe is. Zorg voor een extra impeller als je aan boord gaat. Je kunt hem namelijk zelf vervangen.

Weersvoorspelling en duidelijke koers

Voordat je op reis gaat is het handig de weersvoorspelling te checken. Bekijk ook de waterkaarten van het gebied waar je naartoe gaat en neem deze mee op je vaartocht. Kijk ook goed of er misschien stremmingen zijn. Zorg verder dat je de vaarregels scherp hebt. Varen lijkt misschien makkelijk, maar je moet altijd alert blijven. Zorg er steeds voor dat je te zien bent. Draag aan dek een reddingsvest. Ook is het verstandig als je een duidelijke koers vaart. Vaar waar het kan altijd aan de stuurboordkant van het water. Als je een echte kenner bent, weet je dat dit de rechterzijde is. Verander nooit opeens van vaarrichting. Dit verwachten andere schippers natuurlijk niet en zo kunnen er ongelukken gebeuren.

Zichtbaarheid en grote jongens

Kom je een vrachtschip tegen? Zorg dat je uit zijn dode hoek blijft! Voor de boeg kunnen ze niks zien, soms tot wel 350 meter ver. Let dus goed op je snelheid en koers. Je kunt altijd het volgende in je achterhoofd houden: als je die schipper zelf kunt zien, dan zal hij jou kunnen zien. Beroepsvaartuigen zul je ruimte moeten geven. Ze zijn zwaar en groot en kunnen dus niet snel stoppen of van koers veranderen. Let altijd goed op de zuiging en de golfslag die vrachtschepen kunnen veroorzaken.