Tips voor het afvallen

Tips voor het afvallen

13 mei 2020 0 Door Quinten Reuten

Wil je graag afvallen en op zoek naar informatie? Dan zal je al snel door hebben dat er online veel mythes over afvallen staan. In dit artikel zullen we je praktische tips geven die gebaseerd zijn op wetenschap. Zodat je doelgericht naar je streefgewicht kunt toe werken zonder je gezondheid te verwaarlozen.

Tip #1: pas op voor toegevoegd suiker

Het zal geen verrassing voor je zijn dat je zo min mogelijk suiker moet eten als je af wilt vallen. Maar wist je dat er in heel veel voedingsmiddelen suiker zit? Ook in voedingsmiddelen waarvan je dat waarschijnlijk niet direct zou verwachten. Zo kan je ongemerkt toch nog veel suiker eten waardoor je je streefgewicht niet kunt bereiken.

Zo zit er suiker in vleeswaren, soepen, sauzen en soms zelfs in brood. Lees daarom altijd goed de verpakking voordat je iets koopt en wees bedacht op de suikerschuilnamen waarmee fabrikanten het gebruik van suiker maskeren.

Tip #2: maak gebruik van een dieet schema

Een dieet schema heeft voordelen als je gaat lijnen. Eén van deze voordelen is dat je precies weet wat je wel en niet mag eten. En wanneer je mag eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt teveel calorieën eet over de gehele dag. Een voordeel is ook dat je niet hoeft na te denken over wat je wel en niet mag eten. Dit neemt de stress van het diëten weg en kan je zorgeloos naar een gezond gewicht toewerken. Als je een goed dieet schema hebt dan zit daar vaak ook nog een boodschappenlijstje bij. Hierop staat precies wat je voor die week nodig hebt. Je hoeft dan maar één keer naar de supermarkt voor de hele week. Zo kom je minder vaak in de verleiding om iets lekkers en ongezonds in huis te halen.

Tip #3: volg een koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet is verreweg de meest populaire dieetvorm. Je hebt allerlei diëten die gebaseerd zijn op het koolhydraatarme dieet. Zo zijn het Atkins en paleo dieet ook vormen van het koolhydraatarme dieet. Een voordeel van het koolhydraatarme dieet is dat het goed vol te houden is. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel stabieler wordt, hierdoor heb je minder snel een hongergevoel. Bij het koolhydraatarme dieet ga je ook meer vetten eten. Vetten zorgen voor een goed gevoel van verzadiging en zorgen ervoor dat je langer voldaan bent na een maaltijd dan wanneer je een koolhydraatrijke maaltijd gegeten zou hebben. Hierdoor heb je minder snel honger en zal je minder snel gaan snacken of snoepen.

Tip #4: haal gezonde tussendoortjes in huis

Op de momenten dat we honger hebben staan we minder sterk in onze schoenen. Als je dan suikerrijke of vetrijke snacks in huis hebt dan wordt de verleiding vaak te groot. Het helpt als je dan kunt terug vallen op gezonde tussendoortjes. Deze moet je wel al in huis hebben, want als je honger hebt dan is het best een drempel om eerst boodschappen te gaan doen. Fruit en rauwkost kunnen prima dienen als gezond tussendoortje. Ook noten zijn een gezond tussendoortje.

Tip #5: ga sporten

Sport is goed voor je gezondheid en het helpt je als je af wilt vallen. Door te gaan sporten wordt je lichaam gevoeliger voor insuline. Dit zorgt er voor dat je lichaam minder insuline nodig heeft om glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Dit is gunstig als je af wilt vallen. Insuline is een hormoon wat verantwoordelijk is voor de opslag van vet. Hoe minder je er van hebt hoe makkelijker het wordt om vet te verbranden.

Je kunt kiezen voor een duursport zoals hardlopen, wielrennen of zwemmen. Dergelijke sporten zijn lang vol te houden waardoor je er veel calorieën mee kunt verbranden. Ze dragen ook in belangrijke mate bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Je kunt ook kiezen voor krachtsport. Hiermee verbrand je minder calorieën, tijdens een trainingssessie. Toch heeft krachtsport een aantal interessante voordelen. Met krachtsport is het zo dat je spieren lichte schade oplopen. Dit is dan te voelen, de volgende dag, als spierpijn. Om deze schade te herstellen gebruikt het lichaam eiwitten en verbrand het calorieën. Met krachtsport heb je daardoor te maken met een afterburn effect waardoor het verbranden van calorieën ook na de training nog door gaat.

Tip #6: slaap voldoende 

Gaat het afvallen maar moeizaam? Dan zou het kunnen dat je onvoldoende slaapt. Als je tekort slaapt (minder dan 6 uur per nacht) dan gooit dit je hormoonhuishouding overhoop. Om af te kunnen vallen is het juist nodig dat heel je hormoonhuishouding perfect in balans is. Daarom slaap je het beste 8 tot 9 uur per nacht. Langer dan 9 uur slapen wordt afgeraden omdat dit ook weer de hormoonhuishouding in de war kan schoppen.

Tip #7: zoek hulp bij voedselverslaving

Als je zoveel trek in zoet of hartig eten hebt dat je er aan toegeeft, hoe hard je je ook verzet, dan zou het kunnen dat je een voedselverslaving hebt. Heel veel mensen zoeken troost in voedsel. Chocolade stelt geen vragen wordt ook weleens gezegd. Krijg je het overmatig eten niet onder controle dan doe je er goed aan om hier professionele hulp voor te zoeken.

Tip #8: kauw langzamer

Het duurt een tijdje voordat je hersenen hebben geregistreerd dat je genoeg hebt gegeten. Uit onderzoeken is gebleken dat het langzaam kauwen van je eten bijdraagt aan de hormonen die gelinkt zijn aan gewichtsverlies. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die goed kauwen minder calorieën eten omdat ze eerder het gevoel hebben dat ze vol zitten.

Tip #9: eet gezond

Mensen die vaak een dieet volgen krijg op termijn juist vaker problemen met overgewicht. Het beste richt je je daarom op het eten van gezonde voeding. Niet als tijdelijks fenomeen maar als iets wat je in dagelijkse routines inbouwt. Zo kan je na het volgen van een dieet je gezonde gewicht vasthouden waardoor je nooit meer een streng dieet hoeft te volgen.