Tips voor het veiliger maken van je kantoor

Tips voor het veiliger maken van je kantoor

11 mei 2021 Uit Door Quinten Reuten

Het kantoor is een plek waar we veel tijd doorbrengen. Het is dan ook belangrijk dat dit een veilige werkplek is dat de gezondheid en welzijn van de werknemers waarborgt. Hoewel je hier in de eerste instantie niet over nadenkt, kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Je kunt deze risico’s natuurlijk wel zo veel mogelijk verkleinen met een paar kleine aanpassingen. Ben je benieuwd naar welke dit zijn en wat jij als werkgever kunt doen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je er graag meer over!

 

Zorg voor een goede brandpreventie

Ten eerste is het heel belangrijk dat het kantoor brandveilig is. De gevolgen van brand worden vaak onderschat en daarom wordt er soms niet voldoende geïnvesteerd in goede brandpreventie. Zorg dus dat de brandpreventie binnen jouw kantoor goed op orde is! Dit wil zeggen dat je kantoor beschikt over rookmelders, brandblussers, branddekens, een nooduitgang en eventueel trappen die je uit het raam kan hangen als er brand uitbreekt. Hiernaast moet je regelmatig de rookmelders en het brandalarm testen.

 

EHBO spullen en BHV

Op kantoor kunnen er ook incidenten plaatsvinden waarbij eerste hulp nodig is. Daarom is het verstandig om op het kantoor een EHBO of AED doos te hebben liggen. Dit kun je bijvoorbeeld nodig hebben wanneer iemand zich snijdt aan glas of plotseling onwel wordt. Ook moeten werkgevers tegenwoordig een bedrijfshulpverlener hebben. Dit kunnen medewerkers zijn die een speciale cursus of training hebben gevolgd tot BHV’er. Deze personen weten dus precies wat ze moeten doen als er iets gebeurt op de werkvloer en daarom moet er ook voor elke werkdag minimaal één BHV’er op kantoor zijn. Middels de BHV app Firecom kun je dit als werkgever heel gemakkelijk bijhouden.

 

Veiligheidspictogrammen en verlichting

Mocht zich een situatie voordoen op het werk, waarbij iedereen zo snel mogelijk naar buiten moet, dan is het belangrijk dat werknemers weten waar ze heen moeten gaan. In de paniek van het moment kan dit namelijk nog wel eens ontbreken. Hiermee bedoelen we dat je investeert in voldoende veiligheidspictogrammen en verlichting bij nooduitgangen. Plak bijvoorbeeld een pictogram van een brandblusser op de plek waar deze staat. Hetzelfde geldt voor de EHBO doos en overige hulpmiddelen. Verder kun je door het kantoor lichtgevende pijltjes hangen die mensen begeleiden naar de nooduitgang. Mocht de stroom uitvallen, zijn deze bordjes nog altijd goed zichtbaar en kan iedereen veilig het pand verlaten.