Tuinhuis bouwproces en praktisch advies

17 augustus 2021 Uit Door Quinten Reuten

Tuinhuizen zijn te vinden in elk perceel van zowel een tuin als een woonhuis. We bewaren er meestal een grote verscheidenheid aan spullen – van brandhout en tuingereedschap tot ongebruikte spullen die niets met het huishouden te maken hebben. Hoewel dit ongecompliceerde gebouw indien nodig in relatief korte tijd op elke tuin kan verschijnen, is het de moeite waard om niet alleen het bouwproces te beoordelen, maar ook de kosten voordat met de bouw wordt begonnen.

 

Hoe kies je de juiste maat tuinhuis?

 

Hoewel in de praktijk de meeste tuinhuizen geen grote ruimte hebben, kunt u alleen op basis van uw individuele behoeften bepalen hoe groot het bijgebouw moet zijn. Afhankelijk daarvan kun je zelfs kiezen uit meerdere typen: een vrijstaande en aangrenzende tuinhuis.

 

De laatste optie wordt meestal gekozen wanneer het de bedoeling is om kleine bijgebouwen te bouwen. Als je alleen een tuinhuis nodig hebt, zodat je er maar een paar spullen in kwijt kunt, kan een tuinhuis dichtbij het huis een goede keuze zijn. Door het op te bergen tegen de muur van het hoofdhuis, bespaart u niet alleen materiaal voor een muur van de tuinkamer, maar kunt u ook een directe ingang vanuit de garage of het huis installeren, waardoor neerslag in de herfst of sneeuw in de winter wordt vermeden.

 

Gezien het hoofddoel van de tuinhuis – het bewaren van spullen die minder vaak in uw huishouden worden gebruikt, raden we u echter aan om grotere tuinhuizen niet te mijden. Dit zal niet alleen helpen om veelgebruikte huis ruimtes vrij te maken – garage, hal of zelfs woonkamers, maar zal ook een goedkopere optie zijn dan het bouwen van een grotere garage. Als u van plan bent om de tuinhuis ook af en toe als kantoor te gebruiken, houd dan rekening met factoren als luchtcirculatie en lichtinval in het pand.

 

Zelf kopen of bouwen: voordelen en prijzen

 

Er zijn een aantal voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat u beslist of u een reeds gebouwde tuinhuis koopt of deze helemaal zelf opbouwt.

Allereerst, als u besluit om zelf een tuinhuis te bouwen, kunt u het ontwerp volledig maken en beslissen wat voor soort indeling u wilt. Hoewel het ontwerp van een tuinhuis vanuit praktisch oogpunt geen topprioriteit is, is het veelzeggend. Een smakeloze, ongeschikte tuinkamer kan het uitzicht in de tuin volledig verpesten, dus wanneer u een reeds gemaakte tuin bouwt of koopt, moet u ervoor zorgen dat het ontwerp niet alleen de buitenkant van uw tuin aanvult, maar ook in bestaande gebouwen past. U kunt hier eenvoudig voor zorgen door een vergelijkbare stijl of elementen te kiezen die passen bij de buitenkant van het huis.

 

Het tweede, maar niet minder belangrijke aspect is de prijs, dus voordat u besluit een tuinhuis te bouwen of te kopen, is het gepast om de toekomstige kosten van beide opties nauwkeurig te berekenen. Zoals bij elk gebouw, hangt de prijs van een tuinhuis grotendeels af van de grootte en de gekozen materialen voor de constructie.

 

 

Bouwfasen tuinkamer 

1.

Als u eenmaal hebt besloten welke ruimte u aan uw tuinkamer wilt toewijzen, moet u alle afmetingen ervan nauwkeurig berekenen voordat u met de werkzaamheden begint. Markeer zorgvuldig de toekomstige locatie van de fundering en egaliseer deze goed om de fundering voor te bereiden. Zelfs kleine afwijkingen kunnen op den duur leiden tot kamer lekken of andere technische problemen.

 

 

2.

De constructie van elke tuinhuis begint, net als elk ander gebouw, bij de fundering. Je maakt ze gemakkelijk zelf, je hebt alleen een beetje cement, zand en water nodig. Begin met het mengen van cement en zand in een verhouding van 1: 4 en verdun dit mengsel vervolgens licht met water. Houd er rekening mee dat te veel water het mengsel zal verzwakken, dus water moet met extreme mate worden gebruikt. Laat de foundation ten minste 24 uur uitharden voordat u er extra gewicht op plaatst. Nadat het beton is uitgehard, is het mogelijk om het hoofdframe te maken, maar zorg er eerst en vooral voor dat de dwarsdragers op de juiste plaats passen langs de randen van de OSB-plaat die u als vloer gaat leggen.

 

3.

Na bovenstaande werkzaamheden kan er gestart worden met het maken van wand kozijnen. Op basis van ervaring raden we aan om waterdichte platen boven het frame te bevestigen om de muurbescherming van uw tuinhuis te vergroten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 Na het afwerken van de muren, kunt u naar het dak gaan. De constructie van een tuinhuis dak verschilt praktisch niet van een dakbedekking van een houten gebouw – het is waarschijnlijk het meest gecompliceerde onderdeel van het bouwproces.

 5.

 Eindelijk, nadat alle werkzaamheden zijn gedaan, is het mogelijk om over te gaan naar de vloer, ramen en deuren en de inrichting van een tuinhuis. Aangezien het gebouw niet geïsoleerd wordt, raden we aan om te kiezen voor hoogwaardige en luchtdichte ramen en deuren.

Verder werk is je volledige improvisatie. Kies kleuren die passen bij de buitenkant van de tuin en installeer de verlichting in je tuinhuis.