Veel op reis? Zo regel je je telefonie!

Veel op reis? Zo regel je je telefonie!

8 december 2022 Uit Door Quinten Reuten

Of je nu veel reist voor je werk, digital nomad bent of gewoon een reislustig type; een terugkomende vraag is bij velen ‘Hoe regel ik mijn telefonie?’. Dit is lastig omdat je vaak gebonden bent aan abonnementen, zowel in het binnen- als buitenland. Ben je in het buitenland dan loopt je dure telefoonabonnement gewoon door en dan heb je ook nog kosten om ter plekke online te zijn. Daarom hier overzichtelijke tips om je telefonie op reis te regelen.

Thuis goed geregeld

Kijk naar de kalender en kijk hoeveel dagen jij daadwerkelijk in het buitenland bent. Is dit meer dan de helft, dan is het zaak om aanpassingen te doen in je huidige abonnement. Iets wat veel mensen niet weten is dat een abonnement met prepaid internet vandaag de dag nog gewoon nodig is. Bij veel aanbieders zelfs nog met de mogelijkheid dat je budget doorschuift naar de volgende maand, wanneer je het niet gebruikt. Voor iemand die weinig in Nederland is, is dit werkelijk een top-idee. Combineer dit met een voordelige maar goede telefoon zoals de Xiaomi 11t pro en je weet zeker dat je voordelig online bent. 

Buiten goed geregeld

Dan is er nog de vraag hoe je dit in het buitenland gaat doen. Dit hangt natuurlijk zeer af in welk land je bent en of je rondreist of in één land blijft. Het is aan te raden zo snel mogelijk bij aankomst, of liever nog; vooraf, te informeren wat de lokale bevolking gebruikt. Zij hebben natuurlijk de beste ervaringen hiermee en dit al goed uitgezocht. Vaak zal het neerkomen op het aanschaffen van een lokale simkaart met ook prepaid data. Zeker in de minder ontwikkelde landen is dit de meest gangbare manier. 

Blijf je niet lang op één plek, dan is het aan te raden gewoon je huidige telefoon en simkaart te gebruiken. Gebruik dan gewoon de openbare data en Wifi die je overal vindt. Hiermee kun je via internet (Whatsapp/Skype) bellen en natuurlijk alles doen wat je verder via internet doet. Let wel op de betrouwbaarheid van de netwerken, zeker in de wat ‘avontuurlijkere’ landen.

Kortom, in het buitenland online zijn vraagt om het nodige denkwerk. Maar doe dit wel grondig en vooraf, dit voorkomt namelijk zeer hoge kosten bij thuiskomst. Je Nederlandse provider biedt namelijk ongetwijfeld bereik en data aan ter plaatse, maar zodra je buiten de EU komt betaal je hier torenhoge prijzen voor. Maar binnen de EU zit je tegenwoordig goed, hier is onlangs wetgeving over gekomen. Goede reis!