Verschillen tussen verse kurkuma en kurkuma poeder.  

Verschillen tussen verse kurkuma en kurkuma poeder.  

27 oktober 2020 Uit Door Quinten Reuten

Een van de zonnigste en krachtigste kruiden die de laatste tijd populair is geworden is kurkuma, een must-have in je moderne keuken. Het is wel dodelijk in combinatie met een smetteloos wit overhemdVergeet daarom niet om voorzichtig te zijn met de kurkumaAls je toch wat op je krijgt, probeer dan een beetje vers citroensap op de vlek te persen en laat het 15 minuten staan voordat je het in de wasmachine doet. Hieronder zullen de verschillen tussen verse kurkuma en kurkuma poeder worden beschreven.  

Verse kurkuma 

Verse kurkumawortel heeft, net als knobbels van verse gemberwortel, een dunne, niet-eetbare schil die gemakkelijk kan worden afgepeld om een prachtig oranje vruchtvlees te onthullen met de consistentie van een fijne, natte schors. Rauwe kurkuma is iets milder dan kurkuma poeder vanwege het watergehalte dat nog in de wortel aanwezig is. Door te koken met verse kurkuma-extracten krijgt je een meer levendige en peperachtige smaak in het eten. Dit smaakt het beste in sappen, smoothies en bouillon.  

Kurkuma poeder 

Een beetje gemalen kurkuma poeder doet het eten veel goeds. Het resultaat van koken en vervolgens drogen en vermalen van de wortel, heeft de kurkuma een muskusachtige, leemachtige mosterdsmaak gegeven met een zachte peperwarmte. Gedroogde kurkuma, hoewel af en toe minder krachtig, is een gecontroleerde manier om onmiddellijke kleur en diepte toe te voegen aan gerechten zoals gebraad, rijst of roerei. 

Winnaar 

Voor ons is kurkuma poeder de absolute winnaar. Dit omdat het namelijk het gemakkelijkste is. Het komt in een handig potje en je kan het bederft niet. Het is ook makkelijk om in een gerecht te gebruiken. Er zijn veel lekkere recepten waar kurkuma in zit. Denk bijvoorbeeld aan mihoen Singapore, Rendang en natuurlijk de overheerlijke tikka masala. Vergeet dus niet om kipfilet te kopen wanneer u kurkuma poeder kopen gaat!