Vervang je oude ramen en deuren

Vervang je oude ramen en deuren

6 juli 2020 0 Door Quinten Reuten

Het vervangen van oude ramen door nieuwe, energiezuinige modellen kan zowel esthetisch als besparend zijn. Raadpleeg onze gids om u te helpen uw raamopties af te wegen en uit te zoeken welke stijlen en materialen het beste bij uw huis passen.

Het belang van ramen bij het ontwerpen van huizen is moeilijk te overschatten, niet in de laatste plaats omdat ze zowel het interieur als de buitenkant van een huis beïnvloeden. En dit is een upgrade waarbij het belangrijk is om te springen voor een goed geconstrueerd product. Kwaliteitsramen hebben hogere initiële kosten en zijn een aanzienlijke investering, maar na verloop van tijd kunnen ze een aanzienlijke terugverdientijd bieden in termen van verbeterde esthetiek en energiebesparing.

Energiezuinige ramen kunnen de warmteoverdracht met maar liefst 65 procent verminderen. Dat betekent dat energiezuinige ramen uw huis kunnen helpen om een ​​comfortabele temperatuur te behouden, wat zich vertaalt in een verlaging van de kosten voor verwarming en koeling.

Wanneer u op zoek bent naar nieuwe ramen en deuren Lier, is het allereerste waar u op moet letten het energielabel, dat te vinden is op producten van alle topfabrikanten, waaronder Deceuninck. Om een ​​groene certificering te behalen, moet een raam voldoen aan strenge door de overheid gedefinieerde vereisten, en om die reden is een energielabel een van de meest informatieve barometers die een huiseigenaar kan gebruiken om verschillende ramen op de markt te vergelijken.

Vervangende raammaterialen

Hoewel de gekozen materialen voor een raamkozijn de thermische eigenschappen beïnvloeden, spelen ze een veel grotere rol bij het bepalen van de fysische eigenschappen, zoals dikte, gewicht en duurzaamheid. Hier zijn enkele van de meest populaire standaard raamkozijnopties:

Hout: geprezen om hun esthetische waarde, worden houten kozijnen verkocht in verschillende vormen en maten. Als ze goed worden onderhouden, kunnen ze genieten van een lang leven, waarbij ze energiebewuste huiseigenaren belonen met een hoge R-waarde (een maat voor thermische weerstand).

Met hout bekleed: Als een nadeel van traditionele houten kozijnen hun onderhoudsvereisten zijn, bieden met vinyl of aluminium beklede houten ramen het beste van twee werelden – dat wil zeggen de warme uitstraling van hout aan de binnenkant en verbeterde weersbestendigheid aan de buitenkant .

Aluminium: sterke, lichtgewicht en duurzame aluminium ramen zijn aanzienlijk goedkoper dan hun neven in houtskeletbouw. De wisselwerking tussen de twee is niet alleen een stijl, maar ook een prestatie: aluminium is gevoelig voor condensatie, wat in sommige gevallen tot schimmel kan leiden.

Vinyl: een duurzaam, onderhoudsarm raammateriaal dat bestand is tegen vocht, vinyl kost minder dan hout en hoewel het niet kan worden geverfd, zijn vinylramen verkrijgbaar in een breed scala aan standaardkleuren en een vrijwel oneindig aantal aangepaste tinten.

Glasvezelcomposiet: een andere optie voor huiseigenaren die het fijne uiterlijk van hout willen, maar minder gedoe, glasvezelcomposietramen blinken uit in extreme omstandigheden. Ze kromtrekken noch zakken in hoog vuur, krimpen niet en worden niet broos in ijskoude.

Composiet: gemaakt van een vermenging van plastic en organische materialen, zijn composietramen doorgaans sterk en energiezuinig. Als u een specifieke look wilt bereiken en geen van de voorraadkleuren u bevalt, zijn aangepaste bestellingen inderdaad mogelijk.

Vervangende raamontwerpen

Verschillende soorten ramen hebben verschillende bedieningsmechanismen en verschillend gestructureerde ontwerpen. De meest voorkomende zijn:

Dubbel opgehangen of enkel opgehangen: beide hebben twee vleugels in één frame, maar in een dubbel opgehangen raam schuiven beide vleugels op en neer.

Raamwerk: scharnierend als een deur, dit raam opent meestal vanaf de zijkant, maar boven openslaande ramen (met een draaiknop) zijn ook beschikbaar.

Schuiven: schuiframen werken horizontaal langs een plastic of metalen rail. Ze hebben twee vleugels; een of beide kunnen worden geopend en gesloten.

Luifel: luifelramen openen naar buiten vanuit een bovenscharnier en hebben één glasplaat en verschijnen meestal in combinatie met een andere raamstijl.

Trechter: kelderventilatie is de meest voorkomende toepassing van trechterramen, die aan de onderkant scharnieren en van bovenaf openen.

Lichtbeuk: Ontworpen om veel natuurlijk licht binnen te laten, worden lichtbeukvensters meestal in een reeks langs het bovenste gedeelte van hoge muren geplaatst.

Draaibaar: Draaiende vensters worden vaak gebruikt om weergaven te omlijsten en bevatten ononderbroken glaspanelen die gedeeltelijk open draaien vanuit een centrale as.

Gewelfd: Ook bekend als radiusvensters, worden vensters met gewelfde randen meestal op hun plaats vastgezet, maar zijn ze ook beschikbaar in bedienbare stijlen.

Boog: samengesteld uit verschillende glaspanelen van dezelfde grootte die in een zachte bocht zijn gemonteerd, steekt een boogvenster naar buiten vanaf de muur in plaats van er vlak mee te zitten.

Baaien: Een andere uitstekende raamconstructie, baaien combineren twee schuine zijramen met een groter centraal raam.