
Vijvertips voor de winter
9 september 2020De winter komt eraan en dat betekent dat de vijver ook winterklaar gemaakt zal moeten worden. Maar waarom moeten we de vijver winterklaar maken en wanneer? Het liefst moet de vijver voor de winter al winter klaar zijn. Door de lagere temperaturen zullen de vissen minder actief zijn en sommige zelfs in een winterslaap gaan. Een vijver winterklaar maken wanneer het water al onder de 7 graden ligt is niet verstandig, want dan worden de vissen gestoord. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de vissen. Zorg dus dat de vijver winterklaar is tussen oktober en november. We willen natuurlijk dat de geliefde water bewoners de strenge vorsten van de aankomende winter kunnen overleven, daarom volgen hieronder een aantal handige tips, zodat jouw vissen zonder problemen de winter zullen doorkomen.
Technische ondersteuning
Een vijver heeft van zichzelf maar zelden een perfect biologisch evenwicht, daarom zal er in de meeste gevallen gebruik gemaakt moeten worden van de nodige technische ondersteuning om toch de ideale leefomgeving voor de vissen te creëren. Vooral in de winter is het belangrijk dat er in het water genoeg zuurstof aanwezig is. Wanneer dat het geval is zullen de vissen het makkelijk overleven onder een dikke laag ijs.
De vijverpomp “het hart van de vijver”
Hiervoor zijn een aantal zinvolle investeringen, om te beginnen een vijverpomp. Een vijverpomp is van groot belang in een gezonde vijver. De vijverpomp brengt het water in beweging waardoor het water niet zal bevriezen in de winter. Daarbij zorgt hij ook voor zuurstof in het water. Water wat beweegt zal meer zuurstof opnemen dan stilstaand water. Ook is een vijverpomp handig voor een ijsvrije vijver in de winter, laat de pomp lopen en verwijder de sproeikop zodat de straal hard genoeg is. Door de beweging van het water zal het water dan niet bevriezen.
Het vijverfilter “de longen van de vijver”
Een tweede zinvolle investering is een vijverfilter die eigenlijk onmisbaar is in een gezonde vijver. Veel vijver houders denken dat de vijverfilters in de winter uit moeten, vanwege de vorst. Dit is meteen de grootste fout die je kan maken bij een vijver in de winter. De vijverfilter</a> heeft zich maandenlang aangepast aan het vijverwater en zit vol met leven (bacteriën) die belangrijk zijn voor het gezond houden van de vijver.
Wanneer het begint te vriezen is het echter wel belangrijk dat de vijverpompen en filters zoveel mogelijk beschermd worden tegen de vorst, denk hierbij aan pijpleidingen die beschermd moeten worden tegen de koud.
De Herfst zorgt voor giftige stoffen
In de herfst vallen er natuurlijk veel bladeren in het water. Het rottingsproces van deze afgestorven planten zorgt voor giftige stoffen in het water. Daarom is het belangrijk dat de vijver in het najaar grondig wordt schoongemaakt en het rottende materiaal uit de vijver verwijderd wordt. Als er nog afgestorven planten/ bladeren aanwezig zijn in het water zal het water onder het ijs giftige stoffen bevatten en zullen de vissen dood gaan. Wanneer je wel een gat in het ijs wilt laten kan er altijd gebruikt worden gemaakt van ventilatie. ’s-Winters en in de zomer daalt het zuurstofgehalte van het water. Ventilatie in het water is dan niet alleen zinvol maar is zelfs aan te raden om de leefomgeving van de vis te verbeteren. Luchtbellen zullen tegen de zuurstofarmoede helpen en er zal een stuk ontstaan wat niet zal bevriezen door de beweging.
Kortom, het klaar maken voor de winter hoeft niet per se veel tijd te kosten, maar het is wel belangrijk dat je niks vergeet in het proces! Het zou natuurlijk zonde zijn als je geliefde water bewoners de winter niet zouden overleven.