Voorkom blessures met sporten

Voorkom blessures met sporten

14 april 2020 0 Door Quinten Reuten

Als je nu geblesseerd raakt is dat erg lastig want waar kan je terecht? In de tijd van het Covid-19 virus kan je niet zomaar naar de fysio omdat we nu in een anderhalve meter samenleving gaan leven. De meeste publieke of openbare plekken zijn gesloten en zo ook de sportscholen fysio’s. Je kan je dan ook niet makkelijk laten behandelen bij een fysio of sportschool en de dokters lopen over in het werk. Het beste is daarom om blessures te voorkomen ipv te genezen.

Hoe en wat kan jij doen ?

Als je je voor hebt genomen weer te gaan sporten zorg er dan voor dat je rustig opbouwt. De meeste blessures komen door overschatting van eigen kunnen. Zoek op google naar de desbetreffende sport die jij wilt oppakken en zorg ervoor dat je onderzoekt hoe jij als beginner of ervaren sporter de intensiteit van sporten kan verhogen en voornamelijk waar je moet beginnen. Loop dus niet te hard van stapel maar meet je progressie wekelijks en zorg ervoor dat je stapsgewijs jezelf uitdaagt het beste uit jezelf te halen.

Goede Schoenen?

Al je gewicht en alle stabiliteit komt voort uit je schoenen en je voeten. De schoen is dan ook het belangrijkste deel van je outfit. Bepaald wat je voor functionaliteit wilt en ook waarom je deze functionaliteit wilt. Zo ben ik zelf een basketballer en kan ik vaak kiezen uit verschillende soorten basketbalschoenen. Het ene merk en model is het andere niet zo heb je van Nike voornamelijk enorm lichte en wat flexibele schoenen en maakt het merk Jordan basketbalschoenen die stevig breed en wat zwaarder zijn maar ook meer enkelbescherming bieden. Zelf heb ik een hele brede voet en zwakke enkels dus voor mij een makkelijke keus. Kijk wat voor jou belangrijk is met sporten en ga opzoek naar schoenen die deze belangrijke onderdelen in zich hebben.

Een sport buddy

Probeer ook een of twee buddy’s te vinden. Een buddy is iemand die graag samen met jou een uitdaging aangaat en je helpt om je doelen te behalen. Het beste is om een buddy te hebben die beter en verder is dan jou en eentje die wat minder is. Zo leer je zelf veel van de meer ervaren sporter en die zal je pushen het uiterste aan jezelf te halen. De buddy die minder fit is dan jou vraagt veel van jouw expertise waardoor jezelf goed moet begrijpen wat je aan het doen bent. Een beginner zal er ook voor zorgen dat je niet te hard van stapel loopt en je dus niet te snel blessures oploopt.

De gouden tip:

Bij het doen van buikspieroefeningen is het bijna niet mogelijk geblesseerd te raken als je uitkijkt voor je stuitje en niet teveel crushes doet!